Ocjena točnosti

Ružić: Suradnja MOST-a i HDZ-a na području kulture nije postojala

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Suradnja MOST-a i HDZ-a u odlukama na području kulture nije postojala“, ustvrdio je glumac Siniša Ružić koji slovi za MOST-ovog kandidata za ministra kulture na sučeljavanju kojeg su organizirali Kulturnjaci 2016, što je popraćeno glasnim smijehom prisutnih.

Rekavši kako MOST nije sudjelovao u radu Ministarstva kulture i izboru rukovodstva HRT-a, Ružić je ustvrdio i kako u kulturi nema mjesta politici kakvu zastupa Zlatko Hasanbegović jer je njegov mandat bio „negativan i zatvarajući“. Najavio je vraćanje potpore neprofitnim medijima i organizacijama civilnog društva te povratak Trećeg programa TV i Radija na pozicije kakve su imali prije.

Naljutili se zbog sučeljavanja

Činjenica je, međutim, da tijekom višemjesečnog zajedničkog vladanja Hrvatskom MOST nikad nije iznio nijednu javnu kritiku poteza ministra Zlatka Hasanbegovića. Njihovo javno nezadovoljstvo nad upravljanjem HRT-om započelo je tek prošli mjesec, u trenutku kad je ta televizija najavila kako će organizirati sučeljavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a na koje nije pozvan i Božo Petrov. Podsjetimo kako HRT nije imao zakonsku obvezu pozvati i Petrova, naročito jer se taj okršaj događao u vrijeme prije službenog početka izborne kampanje.

Tek prošlog tjedna MOST je prvi put „pokazao zube“ neprihvaćanjem uredbe kojom se mandat Siniši Kovačiću na mjestu v.d. glavnog ravnatelja produžuje do 1. listopada.

Zajedno imenovali Kovačića i pokušali razriješiti Mirjanu Rakić

Dobra suradnja s HDZ-om oko sređivanja medijske scene najprije je došla do izražaja početkom ožujka prilikom razrješenja Gorana Radmana s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a te imenovanja Siniše Kovačića na mjesto v.d. glavnog ravnatelja.

U istom zamahu, ministar Hasanbegović je na idućoj sjednici Vlade predložio kolektivnu smjenu Vijeća za elektroničke medije s dvojbenim pravnim obrazloženjem. Smjena je uslijedila nakon što je VEM zbog govora mržnje na tri dana ugasio Z1. Izglasavanju smjene Mirjane Rakić i ostalih članova Vijeća nije se usprotivio nijedan ministar iz MOST-a, štoviše, ta je točka na Vladi riješena jednoglasno u minuti, odmah nakon što je Hasanbegović obrazložio prijedlog. Prije toga nitko iz MOST-a nije javno osudio desničarski marš na prostorije Vijeća, niti se itko oglasio kada je nakon svega predsjednica Vijeća ponudila ostavku.

Iako su sjedili u istoj Vladi i zajedno činili istu saborsku većinu, članovi MOST-a nikada nisu ništa javno rekli ni protiv gušenja neprofitnih medija, niti protiv smjena na HRT-u, uključujući gušenje trećih programa radija i televizije. Nisu se očitovali ni o pritisku na Olivera Frljića, ni o pritisku na HAVC, niti o bilo kojem drugom koraku kojeg je poduzeo ministar Hasanbegović u svojoj kulturnoj revoluciji.

Tek u ovoj predizbornoj kampanji MOST se sjetio kako se još prošle godine prije izbora zalagao za slobodu medija te je takve odredbe ponovo stavio u svoj predizborni program.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.