Pod povećalom

Koalicija HDZ-a i MOST-a jedina opcija za stabilnu Vladu

Hina / Daniel Kasap / dk

Od izvanrednih parlamentarnih izbora prošlo je sad već gotovo dva tjedna, a nove Vlade RH još nema na vidiku. Iako će se lideri najvećih stranaka jednoglasno složiti da “Hrvatska nema vremena za gubljenje”, pregovorima o formiranju vlasti pristupa se prilično opušteno; HDZ i MOST na sastancima se nalaze jednom tjedno.

Rezultati izbora nisu doduše još postali službeni pa nemaju ni razloga za žurbu. Tek treba početi teći ustavni rok od 20 dana za održavanje prve konstituirajuće sjednice Sabora. No, da bi se Sabor konstituirao potrebno je većinom od barem 76 ruku izabrati njegovog predsjednika, o čemu razgovori nisu još niti započeli. A na poziciju šefa Sabora su oko bacili i HDZ i MOST (Televizija N1).

Ako je vjerovati “insajderskim” informacijama koje mediji donose gotovo svaki dan, to nisu jedine trzavice među strankama od kojih se očekuje da sastave Vladu. Pisalo se tako da MOST u pregovorima želi dobiti čak sedam ministara, jednog više nego što trenutno imaju (Jutarnji list), dok im je Andrej Plenković spreman ponuditi četiri ministra i potpredsjednika Vlade (Večernji list). Zaseban problem je pitanje Ministarstva gospodarstva: u medije su plasirane informacije da nijedna strana nema namjeru popustiti kad je u pitanju kontrola nad ovim resorom, a posredno i nad čitavim sektorom energetike, uključujući i Inu (Jutarnji list).

HDZ ne može zaobići MOST

Počinju se stoga već pojavljivati špekulacije da HDZ razmišlja o formiranju Vlade bez MOST-a. Što matematički izgleda relativno lako izvedivo, ali u praksi bi takva vlast teško uspjela izgurati puni četverogodišnji mandat. HDZ je, podsjećamo, na izborima osvojio 61 mandat, a u međuvremenu su već praktički osigurali potporu osmorice zastupnika nacionalnih manjina (HRT). Već se praktički podrazumijeva da će Plenkovićevu vladu podržati dvoje zastupnika koji su u Sabor ušli na koalicijskoj listi Milana Bandića i Radimira Čačića, a HDZ može računati i na ruku Željka Glasnovića, koji im je sa svojom nezavisnom listom otkinuo jedan mandat u dijaspori.

Tako dolazimo do brojke od 72 zastupnika na čiju potporu HDZ već sada može praktički računati. Odnosno 73, ako se dogovori s jedinim izabranim zastupnikom HDSSB-a Branimirom Glavašem. Ranije ovog tjedna činilo se da ih preko magične brojke od 76 gura petero zastupnika HSS-a, kada je predsjednik te stranke Krešo Beljak javnosti iznio inovativnu političku ideju da će njegova stranka podržati Vladu, ali i dalje ostati dio parlamentarne oporbe (Index.hr). No, Beljak je dan kasnije reterirao, objasnivši da će za Plenkovića i njegov kabinet HSS glasati samo ako njihovi glasovi ne budu presudni pri izglasavanju povjerenja Vladi (HRT). Na koncu je i sam Plenković morao priznati da mu nije jasno što Beljak govori (Hina/Jutarnji.hr).

Ispada tako da HDZ teško može zaobići MOST, čak i ako im se priključe Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, članovi stranke Naprijed Hrvatska koji su u Sabor ušli zahvaljujući koaliciji sa Živim zidom. U medijima se kao alternativa stoga opet počela spominjati mogućnost dogovora HDZ-a i HNS-a, kojem je na izborima pripalo devet mandata, iako Ivan Vrdoljak to uporno demantira. Vrdoljaku je očigledno jasno da bi savez s HDZ-om izazvao raskol unutar njegove stranke. Teško je zamisliti da bi, primjerice, Plenkovićevu vladu iz Sabora podržavala Vesna Pusić.

Tko bi držao većinu MOST-u i SDP-u?

S druge strane, isto kao što HDZ teško može zaobići MOST, tako ni MOST nema izvedivu alternativu za sastavljanje Vlade. Večernji list u četvrtak je objavio da Božo Petrov ne odbacuje ni mogućnost otvaranja pregovora sa SDP-om, odnosno Narodnom koalicijom, ali zbroj njihovih mandata pokazuje da bi takav savez teško izrodio stabilnu većinu; zajedno mogu do 79 zastupnika, što uključuje IDS, sve manjince i Hrvoja Runtića, koji je u okrilje MOST-a pretrčao nakon razlaza sa Živim zidom. Bila bi to skoro pa garancija da ćemo gledati reprizu neuspjelog eksperimenta kojeg su početkom godine dogovorili Petrov i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, utjelovljenog u kontinuiranoj blokadi parlamenta zbog nemogućnosti održavanja kvoruma.

Vlada HDZ-a i MOST-a takvih problema vjerojatno ne bi imala; čak i ako odbace sve potencijalne partnere osim manjinaca, i dalje mogu računati na 83 ruke u Saboru. Takva većina praktički bi jamčila kvorum prilikom izglasavanja zakonskih izmjena, što koaliciju HDZ-a i MOST-a čini jedinom izglednom opcijom za formiranje Vlade. No, ni takva Vlada ne bi nužno bila garancija stabilnosti. Manje od godinu dana dijeli nas od lokalnih izbora, koji su za MOST izuzetno bitni. A u svojim lokalnim sredinama za vlast će se uglavnom “tući” upravo s HDZ-ovcima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.