Ocjena točnosti

Petir: Beljakove suspenzije nisu u skladu s Ustavom

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Postupak o suspenziji koji je pokrenuo Krešo Beljak nije pošten ni pravedan, niti je u skladu s Ustavom RH, pa smo uložili žalbe”, izjavila je HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (Televizija N1).

Beljakova odluka da suspendira unutarstranačke pobunjenike u skladu je s ovlastima koje predsjedniku HSS-a daje stranački Statut. Člankom 82. HSS-ovog Statuta Beljaku je tako, između ostalog, dana i ovlast da “donosi odluke o privremenom udaljavanju (suspenziji) članova stranke”. Protiv suspendiranih članova se u roku od 30 dana, propisano je 13. člankom Statuta, mora u roku od 30 dana pokrenuti postupak o odgovornosti.

Odluku o opravdanosti suspenzije i eventualnim sankcijama za suspendirane članove, prema članku 79. Statuta HSS-a, donosi predsjedništvo stranke. Predsjedništvo HSS-a donosi odluke većinom glasova, a da bi te odluke bile pravovaljane dovoljno je da na sjednici sudjeluje natpolovična većina članova predsjedništva.

Ustav RH, na koji se Petir poziva, ni na koji način ne osporava Beljakovo pravo da od stranačkog predsjedništva zatraži očitovanje o članovima koji su, kako to sugerira uvid u rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora, radili protiv interesa HSS-a. Djelovanje političkih stranaka vrlo je općenito definirano 6. člankom Ustava, u kojem stoji da “unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima”.

Isti članak propisuje i da su “protuustavne političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnog demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost RH”. Odluka o tome da li je djelovanje određene političke stranke protuustavno u ingerenciji je Ustavnog suda RH, koji takvu stranku može i zabraniti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.