Ocjena točnosti

Bulj citira Starčevića o “bankarima i zelenašima” – Ni F od fakta

Facebook

“Bankari zelenaši! Baš zato NE_ĆE_TE”, napisao je svom Facebooku izabrani zastupnik MOST-a Miro Bulj, dodavši svojoj objavi fotografiju s navodnim citatom Ante Starčevića iz 1888. godine: “Prije će bankari i zelenaši uništiti san slobodne Hrvatske, nego svi vojnici Europe”.

Bulj se tako referirao na pregovore s bankama koje traže odštetu zbog konverzije kredita u švicarskim francima. Svoju objavu je MOST-ov zastupnik ukrasio sljedećim hashtagovima: “zaštita nacionalnih interesa”, “borba za narod”, “prevara krediti franak”.

No, pritom je svoje sljedbenike na Facebooku doveo u zabludu. Citat kojeg je objavio nije izrekao Ante Starčević, niti se isti može pripisati bilo kojoj povijesnoj ličnosti. Odgovornost za mudru misao koju Bulj pripisuje Starčeviću zapravo snose – satiričari iz News Bara.

Javno je o tome na Spikiginu, manifestaciji koju u Zagrebu organizira Kruno Lokotar, govorio voditelj, urednik i scenarist News Bara Borna Sor. S publikom na Spikiginu Sor je podijelio činjenicu da je ekipa News Bara stvorila neke od vrlo popularnih citata koji kruže društvenim mrežama, a posebno je apostrofirao baš ovu poruku koju je Bulj pripisao Starčeviću. Nakon što su News Barovci predmetni citat pustili u svijet društvenih mreža, isti se vrlo brzo proširio, a na svoje su ga stranice stavljale i neke političke stranke (Fama.com.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.