Ocjena točnosti

Boras: Sveučilište u Zagrebu bilježi sve veće pozitivne pomake

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

„Stanje na Sveučilištu ocijenio bih vrlo dobrim, iako logično smatram da prostora za poboljšanje uvijek ima. Međutim, Sveučilište u Zagrebu iz godine u godinu bilježi pozitivne pomake, što vrednuju i neovisni promatrači, indeksi i slično“, rekao je rektor Damir Boras u intervjuu Globusu.

Pozitivni pomaci koje spominje osporavani rektor stvarno su zabilježeni na nekim rang listama svjetskih sveučilišta, međutim postoje i one na kojima Zagrebačko sveučilište praktički stagnira, a na nekima i nazaduje.

U svim rangiranjima na vrhu liste dominiraju prestižna američka sveučilišta, a prvo mjesto uglavnom je rezervirano za Harvard. Od sveučilišta u regiji, najbolje je plasirano Ljubljansko sveučilište koje je u svim bodovanjima ispred Zagreba.

Na prvoj takvoj listi na svijetu, šangajskoj ARWU listi najboljih svjetskih sveučilišta zagrebačko se nalazi pri dnu ljestvice 500 najboljih, ali to jest napredak s obzirom da se na toj ljestvici nije nalazilo 2014. i 2015. godine. Zagrebačko sveučilište vratilo se otprilike na pozicije iz razdoblja od 2011. do 2013., godine. Kriteriji kojima se pri izradi liste boduju sveučilišta uključuju prisustvo profesora ili polaznika sveučilišta koji su dobili Nobelove ili neke druge cijenjene nagrade, broj citiranih istraživanja, kao i broj članaka publiciranih u časopisima Nature i Science.

Zagrebačko sveučilište uspjelo je uči i na jednu od najutjecajnijih takvih lista –  QS World University Rankings 2016-2017. s plasmanom između 650. i 700. mjesta. U prošlom razdoblju nije ga bilo među prvih 700.

Isti bodovi, različite pozicije na ljestvici

Na ovogodišnjoj CWUR listi (Center for World University Rankings) Zagrebačko sveučilište smjestilo se na 536. mjesto  od 1000 promatranih svjetskih sveučilišta. Najbolji je Harvard s ukupno 100 bodova, a Zagrebačko sveučilište vrti se oko sredine liste sa 44,85 boda. Položaj našeg Sveučilišta naizgled se popravlja – prošle godine je bilo rangirano na 551. mjesto, a 2014. bilo je tek 564. Iako je u dvije godine Sveučilište skočilo za čak 28 mjesta na tablici, svakako treba istaknuti da nije riječ o poboljšanim performansama, nego o odnosima među podjednakima u našem dijelu tablice. Naime, 2014. Zagrebačko sveučilište imalo je 44,92 boda, što je bolji rezultat nego što ga ima danas kada je više na tablici.

Na toj se listi sveučilišta boduju prema sljedećim kriterijima: kvaliteta obrazovanja mjeri se po broju dobitnika međunarodnih nagrada među polaznicima fakulteta te među profesorima; prema broju studenata koji su poslije fakulteta uspjeli zasjesti na vodeća mjesta u najboljim svjetskim kompanijama (u odnosu na veličinu sveučilišta); prema publikacijama  i utjecaju u uglednim znanstvenim časopisima te prema citatima i patentima.

Slovenija na toj listi ima dva sveučilišta –  Ljubljansko na 477. mjestu, te Mariborsko na 844. mjestu.

Po Webometricsu – gori

Na listi španjolskog Webometricsa koji prioritet stavlja na otvorenost i prisutnost te utjecaj sveučilišta na internetu, Zagrebačko sveučilište je u odnosu na prošlu godinu značajno nazadovalo. U srpnju ove godine bilo je rangirano na 479. mjesto, dok je godinu dana ranije bilo na 437.

Na toj su listi rangirane čak 52 hrvatske ustanove – Sveučilište u Rijeci je na 1447. mjestu, Splitsko sveučilište na 1772. mjestu, Osječko na 2504. mjestu, Zadarsko na 3371. mjestu, Dubrovačko na 3574. mjestu.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.