Ocjena točnosti

Dražen Bošnjaković: Nismo prevarili građane oko ovrha

Screenshot: HRT

„Naravno da nismo prevarili birače jer nudimo rješenje da čovjek ne ostane pod vedrim nebom, nego naprosto kad ne može podmiriti svoj dug, država će mu osigurati prostor u kojem će biti“, odgovorio je Dražen Bošnjaković u Otvorenom na pitanje Ivana Pernara zašto su HDZ i MOST prije izbora varali birače kad je riječ o ovrsi nad jedinom nekretninom.

„Zašto je HDZ prije izbora govorio da će zaštiti jedinu nekretninu od ovrhe i zašto je MOST držao ljude u iluziji da će zaštiti jedinu nekretninu od ovrhe, da bi se to u izbornoj noći promijenilo?“, pitao je predstavnik Živog zida predlagače zakona koji bi se u petak trebao naći na dnevnom redu Sabora.

Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje konstatirao je kako MOST nije u traženim jamstvima navodio kako želi zaštiti jedinu nekretninu od ovrhe, ali i kako je proučio programe drugih stranaka na području pravosuđa i da „većina stranaka, pa tako i MOST, nisu predstavljali da štite jedinu nekretninu, nego da isključivo štite pravo na krov, dakle pravo na dom i da kad izađete iz nekretnine ne izađete na ulicu“.

Dražen Bošnjaković nije rekao istinu kada je konstatirao da HDZ nije prevario birače jer u izbornom programu HDZ-a izrijekom stoji da će prvu nekretninu zaštiti od ovrhe. Ministar Šprlje kazao je istinu kada je rekao da većina stranaka to nije nudila u svom programu, ali HDZ, stranka s kojom će MOST biti na vlasti, jest.

Pod egidom „vjerodostojno“ izborni program HDZ-a  na svojoj 76. strani navodi: „ Izmjenama Ovršnog zakona izuzet ćemo mogućnost ovrhe nad jedinom nekretninom te ćemo povećati dio plaće koji se izuzima od ovrhe“.

Prema najavama koje se mogu ćuti iz vladajućih redova, iznos u visini tri četvrtine prosječne plaće u Hrvatskoj (4100 kuna) trebao bi biti izuzet iz ovrhe pa će se u tom dijelu obećanje HDZ-a možda ispuniti.

Nedorečeni MOST

Što se tiče MOST-a, on se izvukao – ne znamo da li na semantiku ili stvarno prilikom sastavljanja jamstva nisu imali na pameti izuzimanje jedine nekretnine od ovrhe,već samo pružanje krova nad glavom deložiranima.

U jamstvima izrijekom piše:  „MOST želi omogućiti ovršenicima koji imaju jednu nekretninu da ne završe na ulici“. Takva se rečenica može tumačiti i na način da se ne provode ovrhe nad jedinom nekretninom, kao i na način da se onima koji su deložirani omogući zamjenski smještaj  – kako bi se to trebalo regulirati zakonom koji se sada predlaže. Ministar Šprlje rekao je da je dogovoreno da se socijalno ugroženi ovršenici kada se prodaje njihova jedina nekretnina smjeste u neki državni prostor, a ako na tom području nema prikladnog, unajmio bi im se stan. To, pojasnili su predstavnici vladajućih, državu ne bi trebalo previše koštati „jer u sustavu nema puno takvih slučajeva“. Ministar Šprlje kaže da je takvih slučajeva 90 godišnje, od kojih se stvarno i provede 40. Financijska projekcija koju su izradili kaže da će to koštati oko 3,4 milijuna godišnje.

Jel gori ili ne gori?

Zanimljivo je kako i Šprlje i Bošnjaković sada ističu kako tih obitelji nema puno. Ako ih nema puno, zašto je onda taj problem bio naglašen u izbornom programu HDZ-a, a MOSTU bio čak toliko važan da su ga pod brojkom III stavili u jamstva koja ultimativno traže od partnera u vlasti i sada forsiraju hitnu proceduru izmjena Ovršnog zakona?  Tim više što ministar Šprlje najavljuje da će se i poslije ovih izmjena zakona nastaviti razgovor na istu temu.

„Promjene idu u smjeru da se sada ugasi vatra, a krajem godine će radna skupina u Ministarstvu pravosuđa raditi kompletno novi Ovršni zakon koji će objediniti više zakona i na jedan civilizirani, socijalno dostojanstven način, riješiti problem ovršnog postupka, pogotovo u onom dijelu gdje se govori o nekretninama“, najavio je tehnički, a vjerojatno i budući ministar pravosuđa iz kvote MOST-a, pridonijevši tako apsurdnosti cijele priče.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.