Ocjena točnosti

Plenković: Zakon je takav, Tepeš mora u Europski parlament

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Zakon je takav, bio je osmi na listi. Mislim da je to činjenica. Je li primjereno, nije na meni da odlučim”, izjavio je Andrej Plenković komentirajući činjenicu da će umjesto Davora Ive Stiera do kraja mandata u Europskom parlamentu sjediti Ivan Tepeš, bivši predsjednik HSP-a AS (televizija N1).

Na izborima održanima 2014. godine u Europski parlament ušlo je šestero zastupnika s liste tadašnje HDZ-ove Domoljubne koalicije, i to redom: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Iako je Plenković bio nositelj liste, Tomašić ga je prestigla zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Iz istog razloga je Petir s petog mjesta prestigla Šuicu, Maletić i Stiera.

Iako je Tomašić ranije ovog tjedna izjavila da Tepeš neće moći ući u Europski parlament zbog ugovora kojeg su uoči euroizbora potpisali HDZ i HSP AS (Večernji list), to se pokazalo netočnim. Tepeš postaje zastupnik u Europskom parlamentu silom odredbe Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, a zahvaljujući koalicijskom aranžmanu kojeg je s pravašima svojevremeno imao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova. Ako na listi nema više kandidata koji su dobili preferirane glasove od najmanje 10% glasova koje je osvojila ta lista, člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste. Ako na listi više nema kandidata mjesto člana ostaje nepopunjeno do kraja mandata Europskog parlamenta”, stoji u 13. članku predmetnog zakona.

Shodno citiranoj zakonskoj odredbi, Plenkovića će u Europskom parlamentu zamijeniti Ivica Tolić, dok umjesto Stiera u EP ulazi pravaš Tepeš. Da je ostavku na svoju poziciju u Europskom parlamentu odlučila podnijeti i Ivana Maletić, umjesto nje bi u EP ušla Željana Zovko, članica HDZ-a BiH i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Rimu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.