Ocjena točnosti

Lalovac: Imat ćemo najvišu sniženu stopu PDV-a u Europskoj uniji

HINA/ Daniel KASAP

„Imat ćemo najvišu sniženu stopu PDV-a u Europi“, kazao je bivši ministar financija Boris Lalovac, komentirajući najave ministra Zdravka Marića da će od 2018. postojati samo dvije stope PDV-a – od 24 i snižena od 12 posto.

Velika većina građana neće uopće ili će tek minimalno osjetiti pozitivne strane predložene porezne reforme u vidu povećanja plaća, ali na sve će se na jednaki način negativno odraziti vjerojatno povećanje cijena osnovnih namirnica i lijekova  do kojeg će doći 2018. nakon ukidanja najniže stope od 5 posto PDV-a. Po sadašnjem sustavu ta se najniža stopa odnosi na kruh, mlijeko, dječju hranu, lijekove i neka medicinska pomagala, udžbenike, dnevne novine i znanstvene časopise te kino ulaznice.

Direktive Europske unije propisuju kako standardna stopa PDV-a, koja je kod nas još uvijek 25 posto, mora iznositi minimalno 15  posto. Uz standardnu stopu, moguće su još najviše dvije smanjene stope, s tim da najniža ne smije ići ispod 5 posto.

U društvu samo s Latvijom

Ministar Zdravko Marić na prezentaciji reforme kao pozitivnu stranu uvođenju dviju stopa PDV-a (kao i kod uvođenja samo dvije stope od 24 i 36 posto kod poreza na dohodak) ističe pojednostavljenje. Glavnina članica EU sklona je ipak „kompliciranom sustavu“ i poznaje sličan raspon stopa kakav je trenutačno na snazi u Hrvatskoj. Dvije stope PDV-a u ovom trenutku ima samo šest zemalja, Danska ima stopu od 25 bez snižene stope, a sve druge članice poznaju veću gradaciju.

Međutim, ukoliko prođe Marićev prijedlog, Hrvatska će stvarno imati najvišu nižu stopu PDV-a u Europi, u društvu samo s Latvijom koja ima nižu stopu od 12 posto i standardnu od 22 posto (dakle nižu od planiranih 24 za Hrvatsku).

Sve druge zemlje trenutačno najnižu stopu drže u rasponu od 2,1 posto (s toliko se u Francuskoj oporezuju neki farmaceutski proizvodi, novine i TV licence) do 10 posto. Najniže stope odnose se uglavnom na osnovne namirnice, lijekove i medicinska pomagala, novine i knjige, često i ulaznice na kulturne i sportske događaje, javni prijevoz i neke druge javne usluge te ugostiteljstvo i smještaj u hotelima, dok su u Velikoj Britaniji od PDV-a potpuno oslobođene osnovne živežne namirnice i lijekovi, opskrba vodom, javni prijevoz, dječja odjeća, knjige i časopisi te troškovi renoviranje privatnih kuća.

Vodeći po ubiranju PDV-a

U ovom trenutku veću stopu PDV-a od Hrvatske ima samo Mađarska (27) Danska ima 25 bez snižene stope, kao i  Švedska koja ima snižene stope od 6 i 12 posto.

Ako uđemo u stopu od 24, izjednačit ćemo se s Finskom (koja ima niže stope izuzeća od 10 i 14 posto) i Grčkom (koja ima niže stope od 6 i 13).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.