Ocjena točnosti

PDV nije uvela Milanovićeva Vlada nego HDZ-ove vlasti 90-ih godina

Branka Jurićev Martinčev u Saboru je rekla da se dobro prisjetiti tko je uveo PDV-a, a onda aludirala da je to učinila Milanovićeva Vlada.
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

HDZ-ova zastupnica Branka Jurićev Martinčev je tijekom rasprave o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost danas u Saboru kazala da je Zakon o PDV uvela Vlada Zorana Milanovića 2013. godine. No, to nije točno jer je prvi Zakon o PDV-u donesen još 1995. godine, dok je u primjenu ušao 1998. godine kada je ministar financija bio HDZ-ov Borislav Škegro.

“Danas kada govorimo o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao što vidimo primjenjuje se snižena stopa PDV-a od 5 posto do 31. ožujka za isporuku prirodnog plina i povezane naknade za grijanje iz toplinskih stanica i povezane naknade te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki, dobro je podsjetiti se tko je uveo Porez na dodanu vrijednost i koja Vlada je i u kojem trenu radila na rasterećenju i naših građana i poduzetnika. Naime, Zakon na dodanu vrijednost stupio je na snagu 1. srpnja 2013. godine pa nije teško pogoditi koja je Vlada uvela i koliki taj PDV”, kazala je Branka Jurićev Martinčev u svom saborskom govoru.

Prvi Zakon o PDV-u 1995. godine potpisao je Franjo Tuđman

Prema toj izjavi moglo bi se zaključiti da je SDP-ova koalicijska Vlada, na čijem čelu je bio sadašnji predsjednik države Zoran Milanović, uvela PDV u Hrvatskoj. Što nije točno. A točno je da je prvi Zakon o PDV-u, prema kojem je uvedena stopa od 22 posto, u Saboru donesen u lipnju 1995. godine, što se jasno može vidjeti iz dokumenta objavljenog u Narodnim novinama, a potpisao ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Kao što je Faktograf pisao u siječnju ove godine, PDV se trebao početi primjenjivati od 1997. godine, ali je njegova primjena odgođena te se PDV primjenjuje od 1998. godine. Od jednostopnog sustava, međutim, odustalo se već nakon godinu dana primjene PDV-a te je 1999. godine uvedena i nulta stopa PDV-a za određene vrste proizvoda – sve vrste kruha, mlijeka, određene knjige, lijekove i proizvode koji se kirurškim putem ugrađuju u ljudsko tijelo (123).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Od tih prvih godina uvođenja do danas, PDV je doživio niz promjena.

U 2006. godini nultoj stopi dodana je i snižena stopa PDV-a od 10 posto na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i usluge agencijske provizije.

Dodatna promjene u sustavu PDV-a zbivaju se u vrijeme globalne ekonomske krize koja je započela 2008. godine, a u Hrvatsku se prelila godinu kasnije i zemlju je gurnula u šestogodišnju recesiju. Promjene su uslijedile kako zbog stabilizacije državnih financija (jer je PDV najizdašniji porez), tako i zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine  (1, 2345).

Kosor podigla opću stopu na 23, a Milanović potom na 25 posto

Dakle, od 2006. godine Hrvatska je uz opću stopu PDV-a od 22 posto imala i dvije snižene stope, odnosno nultu i stopu od 10 posto.

Pod naletom krize, u kolovozu 2009. godine, tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor uvela je tzv. krizni porez te je opća stopa PDV-a povećana na 23 posto. No,  2012. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, opća stopa PDV-a raste na 25 posto, a 2013., s ulaskom Hrvatske u EU, nulta stopa zamijenjena je stopom od pet posto. Od 2014. godine, pak, umjesto snižene stope od 10 posto u primjeni je stopa od 13 posto.

Sve izmjene u sustavu PDV-a, od 2008. godine na ovamo, sa sobom su nosile i proširenje kruga usluga i dobara obuhvaćenih sniženim stopama, pa tako i porezna reforma koja je provedena u nekoliko krugova od 2016. godine. Dodatno proširenje provedeno je lanjskim proljetnim mjerama Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena (123).

Lani je, primjerice, snižena stopa od pet posto proširena na dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, isporuku živih životinja, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, isporuku žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi (u ljusci), sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

S druge strane, stopa od 13 posto proširena je na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Zaključno, nije točna izjava HDZ-ove saborske zastupnice Branke Jurićev Martinčev da je PDV u Hrvatskoj uveden 2013. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića već je taj zakon prvi puta izglasan u Saboru u lipnju 1995., a u primjenu je ušao tijekom mandata HDZ-ova ministra financija Borislava Škegre 1998. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.