Ocjena točnosti

Grmoja: Hanžekovićevo društvo su Mamić i Bandić

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“(Zdravko) Mamić i (Milan) Bandić, to je društvo gospodina (Marijana) Hanžekovića, dalje ne treba nabrajati”, napisao je na Facebooku saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja.

Dio je to Grmojinog odgovora na Hanžekovićevo gostovanje u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. Utjecajni odvjetnik i medijski magnat u emisiji Aleksandra Stankovića dotaknuo se i MOST-a, a posebno njihovog saborskog zastupnika Mire Bulja. Izjavio je, naime, da je Bulj ovršen čak 11 puta.

Uz Mamića ga veže Dinamo…

Hanžekovića s Mamićem povezuje GNK Dinamo, gdje je član skupštine kluba; na fotografiji u prethodnoj poveznici može ga se vidjeti u društvu izvršnog direktora Dinama Tomislava Svetine i predsjednika Dinama Mirka Barišića. Štoviše, u veljači 2015. godine na sjednici skupštine odlučeno je da Dinamo ide u preoblikovanje, te da će pravne poslove vezane za privatizaciju kluba voditi upravo Hanžekovićev odvjetnički ured.

U prosincu 2014. godine Nacional je pisao da je Hanžeković zainteresiran i za kupnju dionica Dinama u sklopu procesa privatizacije. Sportske novosti, dnevni list čiji je izdavač Hanžekovićeva Hanza Media d.o.o., čitateljima su u srpnju ove godine uz svaki kupljeni primjerak poklanjale besplatnu ulaznicu za prvu Dinamovu ovosezonsku utakmicu u 1. HNL (Index.hr).

… a uz Bandića gradski milijuni

Netom nakon Bandićevog uhićenja 2014. godine, u njegov se pravni tim uključio i Marijan Hanžeković (Index.hr). Ne samo da je Hanžeković pristao braniti Bandića od optužbi da je zagrebački gradonačelnik svoj položaj koristio za pogodovanje privatnim poduzetnicima Petru Pripuzu i Branku Mihaljeviću, već je i posegnuo za vlastitim novcem kako bi mu osigurao boravak na slobodi. Bandić je iz Remetinca pušten nakon što je Hanžeković podigao 15 milijuna kredita da bi položio jamčevinu za svog klijenta (Index.hr).

Ovaj slučaj došao je i na dnevni red Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (SEEbiz), nakon čega je Bandić otkazao Hanžekoviću punomoć (Telegram). Moćni je odvjetnik međutim nastavio surađivati sa s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom, za čije podružnice Čistoća i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo ovrhama utjeruje dugove. Poslovni odnos s Hanžekovićem Grad Zagreb je proglasio poslovnom tajnom (Index.hr), a od suradnje s Holdingom Hanžekovićev odvjetnički ured godišnje navodno zarađuje oko 20 milijuna kuna (Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.