Ocjena točnosti

Grmoja: Mjesto direktora u Hrvatskim vodama je politička funkcija

Hina / Dario Grzelj / dag

“Ne radi se o nikakvom zapošljavanju, radi se o političkoj funkciji zamjenika direktora. To nije zapošljavanje. (…) Ovo je politička funkcija, isto kao što se dolazi na mjesto državnog tajnika. (…) Taj čovjek kao što je došao politički, tako će i otići”, izjavio je saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja (Televizija N1).

Bila je to Grmojina reakcija na priču koju je u četvrtak objavila Slobodna Dalmacija. Splitski dnevni list doznao je da Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem se čelu nalazi Mostov ministar Slaven Dobrović, 10. studenog izmijenilo statut Hrvatskih voda kako bi snizili kriterij za izbor zamjenika ravnatelja te tvrtke. Cilj je bio na poziciju zamjenika ravnatelja dovesti Marija Bukmira iz Metkovića, kuma Bože Petrova. Bukmir je u međuvremenu odlučio odustati od direktorske fotelje (Index.hr).

Direktori nisu dužnosnici

Da fotelja koju je MOST namijenio kumu predsjednika Sabora Petrova nije i ne može biti politička funkcija jasno je iz Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika. Tim zakonom definirana je lista osoba koje se smatraju državnim dužnosnicima, na kojoj se nalaze državni tajnici, ali ne i članovi uprava poduzeća u državnom vlasništvu.

Štoviše, Vlada RH je na svojoj sjednici 13. travnja 2016. godine donijela Uredbu o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojom je onemogućeno imenovanje direktora u državnim firmama po političkom ključu.

Člankom 2. predmetne Uredbe propisano je da se “odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku provodi javnim natječajem ili posredstvom specijalizirane agencije”. Da se ove odredbe odnose između ostalog i na Hrvatske vode, jasno je iz Popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Iako je bivša Vlada pod vodstvom Tihomira Oreškovića revidirala taj popis, Hrvatske vode s njega nije izbacila.

Imenovanje bez natječaja samo na šest mjeseci

Kada uvjerava javnost da je direktorsko mjesto u Hrvatskim vodama politička funkcija, Grmoja se eventualno može pozivati na odluku koju je na sjednici u četvrtak donijela vlada Andreja Plenkovića. Njome je izmijenjena gore citirana uredba, na način da je Vladi, na prijedlog Ministarstva državne imovine, doista omogućeno da članove uprave u državnim firmama postavlja po političkom ključu. Ali samo privremeno.

Izmjenom važeće Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa je Vladi RH omogućeno imenovanje direktora u državnim firmama bez javnog natječaja, ali samo na rok od maksimalno šest mjeseci. U tom se roku moraju provesti novi javni natječaji kako bi se privremene uprave zamijenilo legitimno odabranim kandidatima.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.