Ocjena točnosti

Petrov: Ne vodim političke trgovine u Saboru

Hina / Denis Cerić / dc

“Iskreno, ne vodim političke trgovine. Ne želim pristati na to da se nama daje nešto ako će se nekom drugom dati nešto. To nije način na koji ja vidim aktivnost u politici, i to u Hrvatskom saboru”, tvrdi predsjednik Sabora Božo Petrov (Večernji list).

Bio je to odgovor predsjednika MOST-a na pismo koje mu je poslao Davor Bernardić. Novopečeni predsjednik SDP-a obećao je Petrovu da će njegova stranka podržati MOST-ov prijedlog zakona o zamrzavanju plaća državnim dužnosnicima, ali samo ako MOST zauzvrat podrži SDP-ov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći (Dnevnik.hr). Petrov sada tvrdi da mu takav način vođenja politike nije prihvatljiv, iako ga je prije samo par mjeseci i lično prakticirao.

A jamstva nisu politička trgovina?

Petrov je, podsjetimo, 3. rujna ove godine, neposredno uoči održavanja parlamentarnih izbora, izišao pred novinare i predstavio famoznih sedam jamstava koje bi HDZ i/ili SDP morali ispuniti kako bi se ostvarili preduvjeti za parlamentarnu suradnju s MOST-om (Index.hr). Od potencijalnih koalicijskih partnera MOST je tražio uvođenje tri preferencijalna glasa, onemogućavanje kandidiranja osobama koje su počinile teška kaznena djela, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjenu Ovršnog zakona kako građani ne bi završavali na ulici, smanjivanje RTV pristojbe na 65 kuna, smanjenje sredstava za masu plaća u lokalnoj i regionalnoj samoupravi s 20 na 15 posto i ukidanje poreza na tvrtku.

“Bitan je mehanizam kojim će i SDP i HDZ moći pokazati da zaista mogu odraditi posao i da zaista žele mijenjati Hrvatsku. Dobit će priliku da se konstituira Sabor i da se od konstituiranja Sabora idućih 30 dana donesu male mjere u odnosu na ono što Hrvatska treba, ali velike s obzirom na ono što ni HDZ ni SDP nisu radili. (…) U roku od 15 dana nakon što se odabere stranka kojoj će se prvoj dati prilika, imat će rok od 30 dana u kojem će u Saboru moći izglasati nekoliko zakona u kojima će pokazati da su spremni provoditi promjene za koje se zalažemo”, govorio je tada Božo Petrov (Televizija N1).

Pristao ući u Vladu kad je dobio fotelju šefa Sabora

Istu je stvar Petrov nastavio ponavljati i nakon izvanrednih izbora. Evo što je rekao u intervjuu za Dnevni avaz objavljenom 23. rujna: “Most i HDZ pregovaraju, ali još ne možemo konačno konstatirati niti da će Most i HDZ formirati vlast. Ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da smo naša jamstva javno predstavili i na njima inzistiramo”.

Sve dok se, oko dva tjedna kasnije, nije konačno dogovorio s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. “Određeno razdoblje od nekoliko dana, a namjerno neću definirati koliko dana, ići će se s izglasavanjem novih zakona. No, ako slučajno procedura bude takva ili rasprave budu toliko trajale da će se morati čekati apsolutno sve da bi se mogla formirati vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje vlade, ali sigurno će Sabor početi s intenzivnim radom da bi se provelo sedam jamstava oko kojih smo se dogovorili s HDZ-om. Ako slučajno to potraje nešto malo dulje vremena, nismo protiv ideje da se u međuvremenu i formira vlada, s obzirom da trenutno imamo poziciju predsjednika Sabora i može on sam formirati dnevni red, pa će taj dio proći”, izjavio je Petrov 10. listopada (Dnevnik.hr).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.