Ocjena točnosti

Bernardić: Prijedlog da se zastupnicima zamrznu plaće nije stavljen na dnevni red

Hina / Denis Cerić / dc

“Podržavamo zamrzavanje plaća saborskih zastupnika. Ali predsjednik Sabora ga nije stavio na dnevni red da se o tome raspravlja. To vam je manipulacija”, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Televizija N1).

Bernardić je ranije, podsjećamo, u otvorenom pismu Boži Petrovu obećao da će njegova stranka podržati MOST-ov prijedlog zakona o zamrzavanju plaća državnim dužnosnicima, ali samo ako MOST zauzvrat podrži SDP-ov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći (Dnevnik.hr). Lider MOST-a takvu je ponudu proglasio političkom trgovinom, kazavši kako ne želi “pristati a to da se nama daje nešto ako će se nekom drugom dati nešto”. Ranije je Petrov tvrdio kako MOST želi da se njihov zakonski prijedlog izglasa prije Nove godine, kako bi se plaće zamrznule prije nego zastupnici osjete pozitivne efekte porezne reforme.

Činjenica je da se na dnevnom redu Sabora još nije našao zakonski prijedlog kojim su SDP-ovci predložili povećanje minimalne plaće, i to na način da ona iznosi 50 posto prosječne bruto plaće. Glasalo se tek o upućivanju ovog zakonskog prijedloga u hitni postupak, što je odbijeno s 92 glasa protiv, 39 glasova za i dva suzdržana.

SDP nije podržao zamrzavanje plaća

U hitni postupak isto tako nije uspio ući ni MOST-ov zakonski prijedlog kojima se tražilo zamrzavanje dužnosničkih plaća. Prijedlog da se zakon uputi u hitni postupak odbijen je s 81 glasom protiv, 20 glasova za i 32 suzdržana. Nakon čega je Petrov ovaj MOST-ov zakonski prijedlog uputio u redovnu proceduru, u kojoj su ga zastupnici odbacili.

Rasprava o MOST-ovom prijedlogu da se dužnosnicima, među kojima su i saborski zastupnici, zamrznu plaće kako ne bi zbog porezne reforme dobili povišicu zaključena je 14. prosinca, a glasanju se pristupilo 15. prosinca, na zadnji dan zasjedanja Sabora u 2016. godini. Prijedlog zakona je odbijen sa 68 glasova protiv, 21 glas za i 20 suzdržanih.

Rezultati glasanja jasno pokazuju da SDP-ovci nisu podržali MOST-ov prijedlog, već su se izjasnili kao suzdržani.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.