Ocjena točnosti

Plenković: Zbog nove Vlade imamo najbolju poruku za kreditni rejting u zadnjih osam godina

Hina / Denis Cerić / dc

“Agencija S&P dala je stabilne izglede rasta gospodarstva. Jedna od ključnih stvari je bila da poruka nove Vlade pridonosi novim prognozama. To je najbolja poruka u zadnjih osam godina od agencija za kreditni rejting”, izjavio je premijer Andrej Plenković (Televizija N1).

Bonitetna kuća Standard & Poor’s je, podsjećamo, prošlog tjedna izdala novu procjenu hrvatskog kreditnog rejtinga. Rejting je zadržan ispod investicijske razine, na ocjeni BB, ali je outloook, koji pokazuje izglede za daljnje kretanje kreditnog rejtinga, poboljšan iz negativnog u stabilni. Točna je pritom Plenkovićeva tvrdnja da je poboljšanju outlooka doprinos dala i percipirana stabilnost političke scene u Hrvatskoj nakon izvanrednih izbora u rujnu ove godine. No, upitno je može li se to smatrati najvažnijim faktorom hrvatskog gospodarskog oporavka.

Pozdravljaju političku stabilnost, ali ističu i da nestabilnost nije oštetila gospodarstvo

“Revizija outlooka reflektira naša očekivanja da će rast i fiskalni učinci u 2016. biti pozitivniji nego što se očekivalo jer štetni efekti političkih previranja i prijevremenih izbora nisu bili toliko naglašeni koliko smo predviđali. Štoviše, očekujemo da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti u 2017. godini jer se politička nesigurnost smanjila uslijed, prema našem sudu stabilnijeg, ishoda prijevremenih izbora u rujnu 2016. Ipak, naš rejting Hrvatske ostaje ograničen visokim, iako opadajućim, dugom opće države”, stoji u prvom paragrafu analize agencije S&P.

Dalje u tekstu se navodi da je Vlada RH danas stabilnija nego što je bila uoči izvanrednih izbora, iako je rezultat ponovo bila vladajuća koalicija HDZ-a i MOST-a. S&P navodi da puno bolji izborni rezultat HDZ-a nego na izborima 2015. godine daje vladajućima solidnu većinu od 91 mandata u Hrvatskom saboru. No, također ističu da se hrvatsko gospodarstvo pokazalo puno otpornijim na domaće političke turbulencije nego što se očekivalo, odnosno da politički nestabilna 2016. godina ipak nije naštetila pozitivnim trendovima u hrvatskom gospodarstvu, gdje posebno apostrofiraju značaj rekordne turističke sezone.

Zadnji napredak prije četiri, a ne osam godina

Nije, međutim, točna Plenkovićeva tvrdnja da je prošlotjedno izvješće S&P-a “najbolja poruka od agencija za kreditni rejting u zadnjih osam godina”. Tu se Plenković vjerojatno reflektira na činjenicu da je agencija Moody’s 2007. godine poboljšala outlook hrvatskog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, ali to nije ujedno i najfriškiji slučaj takvog zabilježenog napretka.

Agencija Fitch je outlook hrvatskog kreditnog rejtinga, kako pokazuju objedinjeni podaci portala Trading Economics, zadnji put poboljšala 5. rujna 2012. godine. Tada je zadržana ranije ustanovljena ocjena BBB- (osjetno pozitivnija od današnje BB), ali su izgledi za daljnje kretanje rejtinga također povećani s negativnih na stabilne. Što se tiče dosadašnjih analiza agencije S&P, oni su outlook hrvatskog kreditnog rejtinga, ne zadirući u razinu samog rejtinga, zadnji put povećali 2004. godine, sa stabilnog na pozitivni, uz zadržavanje tadašnje ocjene BBB-.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.