Ocjena točnosti

Beljak: Vlada u prvih sto dana nije ništa radila

Hina / Denis Cerić / dc

“Gdje ste bili – nigdje, što ste radili – ništa. Uludo potrošenih sto dana. Ono što možemo pamtiti, a to je loše svakako, je porezna reforma koja znači daljnju centralizaciju društva”, izjavio je saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak (Televizija N1).

Politički smjer i konkretne poteze vlade Andreja Plenkovića može se argumentirano kritizirati, ali pogrešno je tvrditi da u prvih sto dana nisu ništa radili. Pogotovo kad ih se usporedi s prethodnom Vladom HDZ-a i MOST-a, koju je vodio Tihomir Orešković, a koja se u svojih prvih sto dana doista nije bavila ničim osim tehnikalijama.

Plenkovićeva vlada i sama je podvukla crtu pod svojih sto dana, pa su na internetskoj stranici Vlade RH objavili dokument nazvan “Prvih 100 dana rada Vlade”. U njemu je Vlada, očekivano, pokazala sklonost pretjeranoj samohvali, ali ne može im se osporiti činjenica da su od 19. listopada do danas povukli neke vrlo konkretne poteze. Na ovom mjestu nećemo raspravljati o efektima dosadašnjeg rada Vlade, već ćemo samo nabrojati što su radili u svojih prvih sto dana.

Plenkovićeva vlada donijela je državni proračun, koji je u Saboru prihvaćen s 86 glasova “za”. Provedena je porezna reforma, koju je ministar financija Zdravko Marić pripremio još u prošlom mandatu, ali koja je zbog usklađivanja s HDZ-ovim koalicijskim partnerima iz MOST-a modificirana i tijekom mandata aktualne Vlade. Donesena je nova Strategija upravljanja javnim dugom, koju država nije imala od 2013. godine. Donesen je Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Uvedene su promjene u sustav javne nabave, što je u Saboru podržalo dvije trećine zastupnika. Donesen je Plan gospodarenja otpadom za razdoblje do 2022. godine. Osnovan je Savjet za pregovore s MOL-om koji bi trebao u djelo provesti političku odluku o renacionalizaciji Ine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.