Ocjena točnosti

Grmoja: Ako u Saboru nema većine, Petrova nitko ne može mijenjati

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Krucijalno je pitanje ima li parlamentarne većine jer ako Petrov odstupi, a nema je, nitko ga ne može mijenjati”, tvrdi saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja (Televizija N1).

Bio je to Grmojin odgovor na ranije tvrdnje HDZ-ovog zastupnika i potpredsjednika Sabora Željka Reinera. On je novinarima u Saboru kazao da je trenutno irelevantno tko ima većinu u parlamentu, odnosno da li takva većina uopće postoji.

Grmojino tumačenje utemeljeno je u Poslovniku Hrvatskog sabora. Nigdje, naime, nije predviđena mogućnost da Sabor funkcionira bez predsjednika. O važnosti institucije predsjednika Sabora svjedoče poslovnička, ali i ustavna odredba prema kojima se Sabor konstituira upravo izborom predsjednika.

Ovlasti predsjednika Sabora sadržane su u 33. članku Poslovnika. On tako, između ostalog, predstavlja Sabor, saziva sjednice, upućuje prijedloge u postupak, predlaže dnevni red… U 34. članku propisano je da potpredsjednici Sabora “pomažu u radu predsjedniku Sabora te obavljaju poslove iz njegova djelokruga na koje ih on ovlasti”.

Sabor ne može raditi bez predsjednika

“U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora.

Ako predsjednik Sabora ne odredi ili ne može odrediti potpredsjednika, dužnost predsjednika obnaša potpredsjednik biran iz reda zastupnika parlamentarne većine”, stoji u Poslovniku, a iz čega proizlazi da potpredsjednici Sabora ne mogu voditi sjednicu ako predsjednik Sabora nije izabran. Naime, ako nema saborske većine, onda nema ni potpredsjednika iz redova većine.

Ovom problemu HDZ ne može doskočiti ni kroz Predsjedništvo Sabora, koje čine predsjednik i potpredsjednici Sabora, a koje odluke donosi većinom glasova. Ovlasti Predsjedništva Sabora su, naime, navedene u 37. članku Poslovnika, ali te su ovlasti uglavnom protokolarne; predsjedništvo Sabora ne može samoinicijativno postaviti nekog od potpredsjednika na čelo parlamenta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.