Pod povećalom

Lokalni izbori: Plenkovićev rezultat sada ovisi o Kerumu

HINA/ Daniel KASAP / dk

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s pravom je proglasio svoju stranku pobjednikom lokalnih izbora. Još prije deset dana je Plenković, u intervjuu za Jutarnji list, otvoreno kazao kakav bi rezultat smatrao pobjedom na izborima: “HDZ je trenutno na vlasti u 11 županija, a očekujem da se taj broj na izborima dodatno poveća. Također predviđamo vrlo dobre rezultate u najvećim urbanim sredinama te očekujem da barem jedan od četiri najveća grada dobije HDZ-ova gradonačelnika”.

Veliki obračun HDZ-a i MOST-a

Zacrtani cilj već je djelomično ostvaren: HDZ nakon prvog kruga već ima šest župana (Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Karlovačka, Ličko-senjska i Zadarska županija), a imaju velike šanse preuzeti vlast u još sedam županija (Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska), u kojima njihovi kandidati uoči drugog kruga uvjerljivo vode. Ako u drugom krugu izostanu veća iznenađenja, za očekivati je da će HDZ imati svoje župane u čak 13 županija.

Prilika je to i za veliku HDZ-ovu pobjedu nad rivalima iz MOST-a. Najzanimljiviji dueli u drugom krugu izbora za župana vode se upravo između HDZ-ovaca i MOST-ovaca: Bože Galića (47,15 posto) i Tomislava Panenića (24,86 posto) u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Blaženka Bobana (42,21 posto) i Mire Bulja (22,51 posto) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Nikole Dobroslavića (47,78 posto) i Nikole Grmoje (27,04 posto) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Drugi dio Plenkovićevog cilja HDZ će nešto teže ostvariti. Sva četiri najveća grada za dva će tjedna u drugi krug zbora, ali HDZ svoje kandidate ima samo u Splitu i Osijeku. U Osijeku je Ivana Šojat dobila 17,17 posto glasova, naspram 37,05 posto glasova za Ivana Vrkića, kandidata grupe stranaka među kojima su SDP i HNS. Nešto više šanse u Splitu ima Andro Krstulović Opara. HDZ-ov kandidat u najvećem dalmatinskom gradu dobio je 26,10 posto glasova, dok je pobjedu u prvom krugu s 30,40 posto glasova odnio Željko Kerum.

Esih i Hasanbegović prijete Plenkoviću

Drugi krug izbora za gradonačelnika Splita sada je Plenkovićeva najvažnija utakmica. Pobjeda Krstulovića Opare u izravnom dvoboju s Kerumom uspjela bi vjerojatno ublažiti čak i poraz kojeg je Plenkovićev kandidat Drago Prgomet doživio u Zagrebu. Za Prgometa je u gradonačelničkoj utrci glasalo tek 5,60 posto birača, nešto više od rezultata kojeg je prije četiri godine osvojila Margarita Mađerić (5,41 posto). Mađerić je tada osvojila 16.316 glasova, dok je za Prgometa glasalo 18.455 ljudi.

Što znači da je gotovo polovica HDZ-ovih birača u Zagrebu (na listi za skupštinu osvojili su 38.361 glasova, odnosno 11,95 posto) odbilo zaokružiti Plenkovićevog kandidata. Dio HDZ-ovog biračkog tijela evidentno se okrenulo Bruni Esih, koja je dobila 36.147 glasova za gradonačelnicu (10,98 posto), dok je njena lista za skupštinu, na kojoj je i HDZ-ov otpadnik Zlatko Hasanbegović, privukla 26.432 glasova (8,23 posto). Ohrabreni ovakvim rezultatom, Esih i Hasanbegović već su najavili da će HDZ-u dio glasova pokušati otkinuti i na izglednim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Plenković dobro stoji u najvažnijim bitkama

Iako je u Zagrebu doživio očekivani poraz, šef HDZ-a može se hvaliti dobrim rezultatima u svim ostalim sredinama gdje je bio osobno involviran: Krstulović Opara je u drugom krugu, s realnim šansama da pobijedi Keruma u najneizvjesnijem duelu ovih izbora, Blaženko Boban pokazao se kao dobra zamjena za Zlatka Ževrnju i njegova je pobjeda u drugom krugu već skoro pa sigurna, HDZ je zadržao svoju utvrdu u Zadru gdje je Branko Dukić, nakon što Plenković u izbornu trku nije želio poslati vječnog Božidara Kalmetu, s 51,20 posto već u prvom krugu pobijedio SDP-ovu Sabinu Glasovac, a smiješi im se i pobjeda u Dubrovniku, gdje je HDZ-ov Mato Franković dobio 32,33 posto glasova, te u drugi krug ušao s HNS-ovim Valentinom Dujmovićem (16,48 posto).

Jednako zanimljiv, iako za Plenkovićev unutarstranački rejting ipak nešto manje bitan, bit će i drugi krug izbora u Metkoviću. U prvom je krugu MOST-ova Katarina Ujdur dobila 182 glasa više nego HDZ-ov Dalibor Milan (40,56 prema 38,53 posto), a izgledno je i da je MOST, usprkos osvajanju 40,65 posto glasova, izgubio većinu u gradskom vijeću; HDZ-ova lista osvojila je 38,13 posto glasova, a dodatnih 12,28 posto glasova dobio je lokalni HSS predvođen Stipom Gabrićem Jambom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.