Ocjena točnosti

Plenković: Priča o Mariću i HBOR-ovom kreditu za Agrokor je reciklaža

HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/ zk

“Nisam još čitao, koliko vidim po naslovima, otprilike je to reciklaža rasprave koju smo imali prije nekoliko mjeseci”, izjavio je Andrej Plenković komentirajući otkriće Nacionala koje dodatno kompromitira ministra financija Zdravka Marića (Televizija N1).

Zanimljivo je da se identičnim terminom poslužio i sam ministar Marić. I za njega je Nacionalova ovotjedna naslovna priča tek “reciklaža” već poznatih informacija (Televizija N1): “Nisam lagao niti sam ikad to činio, niti sam odgojen tako niti sam tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno. Uvijek sam govorio na temelju činjenica i informacija kojima sam raspolagao. Taj kredit, o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga”.

Upravo je Nacional, podsjećamo, u prvoj polovici siječnja objavio da su firme iz koncerna Agrokor u prosincu prošle godine dobile ukupno 48,3 milijuna eura kredita namijenjenog poticaju izvoza. Tada je objavljeno i da se Marić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, izuzeo iz odlučivanja o kreditiranju Agrokora kako ga se ne bi prozivalo za sukob interesa. Marić je, podsjećamo, u Ministarstvo financije stigao upravo iz Agrokora, gdje je bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

No, do danas nije bilo poznato da su članovi Nadzornog odbora HBOR-a prije odlučivanja o odobrenju kredita za firme iz koncerna Ivice Todorića na uvid dobili dokumentaciju koja jasno pokazuje da se radilo o izrazito rizičnom potezu. Nacional je, naime, sada objavio dosad nepoznata HBOR-ova Mišljenja o procjeni kreditnih rizika za Ledo, PIK Vrbovec, Zvijezdu i Jamnicu, kao i Kreditnu analizu Agrokor grupe iz kojih proizlazi da je ministar Marić dobio na uvid informacije temeljem kojih je bilo moguće predvidjeti kolaps Todorićevog koncerna.

I šef uprave HBOR-a bivši direktor u Agrokoru

Analitičari koji je HBOR angažirao da izradi predmetnu dokumentaciju zaključili su da je situacija u Agrokoru zabrinjavajuća, pokazuje dokumentacija koju je objavio Nacional. U njoj se između ostalog navodi da je Agrokor prezadužen, financijski nestabilan, nominalno nelikvidan i nisko kapitaliziran. Istaknuto je i da dominantan izvor financiranja čine obveze prema dobavljačima koje Agrokor podmiruje izdavanjem mjenica. Također, u HBOR-ovim analizama stajala je i lista razloga zbog kojih se Agrokorov zahtjev za kreditima čak i ne uklapa u HBOR-ov program kreditiranja za poticanje izvoza.

Uprava i Nadzorni odbor HBOR-a su, dakle, odlučili Agrokoru odobriti kredit iako su im podaci o riziku bili jasno prezentirani. Pritom nije nebitno spomenuti da u ovom lancu odlučivanja Marić čak nije ni jedini bivši zaposlenik Agrokora.

Na čelu HBOR-ove uprave koja je odobrila kredite poduzećima iz Todorićeva koncerna bio je Dušan Tomašević, koji je nezanemariv dio svoje karijere proveo upravo u Agrokoru. Do 24. travnja 2008. bio je direktor u PIK Vrbovcu, nakon čega je postavljen za izvršnog direktora za mesnu industriju u Agrokoru. Upravo je Tomašević, zajedno s članicom HBOR-ove uprave Martinom Jus, u prosincu prošle godine potpisao prijedlog odobrenja zahtjeva za kreditiranje Todorićevih firmi. U ovom konkretnom slučaju Tomaševićeva uprava kredit Agrokoru nije mogla odobriti bez suglasnosti Nadzornog odbora čiji je predsjednik, ponovimo to još jednom, ministar financija Zdravko Marić. U međuvremenu je na čelo HBOR-ove uprave postavljena Tamara Perko, a Tomašević je imenovan potpredsjednikom Operativne efikasnosti u Podravci.

Marić nakon odobrenog kredita tvrdio da je Agrokor u dobrom stanju

Iako je ministar Marić dokumentacijom koja je sugerirala da se Agrokor nalazi u vrlo teškoj situaciji raspolagao još prošle godine, ipak je 26. siječnja 2017. uvjeravao javnost da situacija u Agrokoru nije alarmantna, odnosno da nema rizika od bankrota (Televizija N1):

“Sigurno ne bih tako daleko išao. Upoznat sam jer sam tamo i radio, a kao ministar financija brinem i pratim kao i za sve kompanije. Mislim da su iz Agrokora u priopćenju naznačili da nema rizika što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da ta činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga je imala neke reperkusije. Kompanija je i dalje u dobrom stanju i do tako nečega (bankrota, op.a.) neće doći”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.