Sabor potiho, usred ljeta traži novo Povjerenstvo za sukob interesa

Petar Vidov

Hrvatski sabor odlučio je potiho, u srcu ljetne sezone, raspisati natječaj na kojem bi trebali biti izabrani novi članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Javni poziv na stranicama Sabora objavljen je 11. kolovoza, a raspisao ga je saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Ne treba posebno napominjati da se radi o Odboru u kojem većinu drže predstavnici vlasti; na čelu Odbora koji broji 13 članova je HDZ-ov Ante Sanader, a iz iste stranke dolaze i članovi Odbora Željka Josić, Vlatko Kopić, Ljubica Maksimčuk, Anđelko Stričak, i Miro Totgergeli. Za većinu unutar odbora HDZ-ovcima je tako ključan glas Tomislava Sauche, bivšeg SDP-ovca koji u Saboru trenutno djeluje kroz HNS-ov klub zastupnika.

Nezavisne institucije na dnevnom redu politike

Rok za prijavu je tek 15 dana od objave javnog poziva, što znači da potencijalni kandidati Saboru moraju svu potrebnu dokumentaciju dostaviti do 26. kolovoza. Ovakav način provođenja natječaja – što dalje od očiju zainteresirane javnosti – sugerira da se radi o nastavku obračuna HDZ-ove vlade i saborske većine s nezavisnim institucijama. Informacija o javnom pozivu je, naime, osim na stranicama Sabora objavljena tek na internetskom portalu Direktno.hr kojeg se percipira bliskim HDZ-u.

Ranije je, podsjećamo, stvorena proceduralna podloga za smjenu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. Ona je otvoreno, u razgovoru za Index.hr, kazala kako joj je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla da je smjenjuju zbog političke nepodobnosti. Jer je percipiraju bliskoj SDP-u. Kasnije je Milas Klarić izložila teoriju da je HDZ-u cilj ukinuti pravobraniteljstva, odnosno zadržati samo Ured pučkog pravobranitelja. Kojeg bi se ipak bilo nešto teže riješiti, s obzirom da se radi o instituciji zaštićenoj Ustavom RH (članak 93.).

“Mi ne donosimo velike odluke. Ali, gnjavimo vlast. Doživljaju nas kao dosadne ose – a zašto bi ih imali četiri kad mogu samo jednu?!”, izjavila je Milas Klarić u razgovoru za Globus. A njenu zabrinutost dijele i u Europskoj komisiji. Zbog zakona koji se percipira kao udar na nezavisnost institucije pravobranitelja za djecu reagirao je i europski povjerenik za ljudska prava Nils Muižnieks.

Sve po zakonu

Javni pritisak tada je urodio neočekivanim promjenama zakona u zadnji čas, ali ipak je zadržana odredba koja omogućuje prijevremenu smjenu Milas Klarić. U slučaju potencijalnog pokušaja pacificiranja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa imenovanjem politički podobnih članova, manevarski prostor za pokušaj pružanja otpora bit će znatno sužen. Jer, vladajući uvijek mogu reći da se samo drže propisane procedure.

Daliju Orešković i ostale članove Povjerenstva Sabor je izabrao 25. siječnja 2013. godine, na mandat od pet godina. Mandat im, dakle, završava početkom iduće godine. U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (članak 32.) propisano je da nadležni saborski Odbor pokreće postupak za izbor novog predsjednika i članova Povjerenstva šest mjeseci prije nego što aktualnom sazivu istekne mandat.

Budući saziv povjerenstva u Saboru će biti izabran tajnim glasanjem, a za izbor je potrebna većina glasova svih zastupnika, odnosno najmanje 76 ruku. Ako se uspije dogovoriti oko kandidata s HNS-om i zastupnicima nacionalnih manjina, HDZ će imati vrlo komotnu situaciju ako želi postaviti ljude od povjerenja na mjesto Dalije Orešković i njenog tima, koji se svojim odlukama nisu libili sankcionirati ni članove vladajućih političkih platformi.

U tom slučaju iduća institucija koja bi se trebala početi pripremati za dolazak novih kadrova je Ured povjerenice za informiranje. Anamarija Musa na tu je dužnost u Saboru izabrana 25. listopada 2013., što znači da joj mandat traje do listopada 2018. godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"