Ocjena točnosti

Plenković: Povjerenstvo je moje i ja mogu njime predsjedati kad god hoću

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/lsd

„Povjerenstvo je moje kako god okrenete. Čitajte pravila pa ćete vidjeti. Ne pod Vladom, čak isključivo poda mnom. I ja mogu njime predsjedati kad god hoću“, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Iako niti na opetovana pitanja novinara nismo uspjeli od premijera Plenkovića saznati hoće li se on i formalno proglasiti predsjednikom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (umjesto sadašnje predsjednice Dijane Vican), činjenica je da je Povjerenstvo smješteno pri Uredu predsjednika Vlade koji može kontrolirati njegov rad te da premijer, u skladu sa Zakonom o Vladi, ima ovlasti imenovati članove tog Povjerenstva.

U Smjernicama za provedbu Strategije navodi se: „Radi koordinacije poslova oko provedbe Strategije, kao i usklađivanja s drugim srodnim strategijama te radi praćenja provođenja Strategije osnovat će se Posebno stručno povjerenstvo pri Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija. To će tijelo izrađivati dvogodišnji akcijski plan za provedbu Strategije, pratit će njezinu provedbu i svake dvije godine podnositi Hrvatskom saboru putem Vlade Republike Hrvatske izvještaj o provedbi Strategije. Osim toga predlagat će Vladi dorađivanje ili izmjenu Strategije budu li to zahtijevale okolnosti“.

Predsjednik Plenković podnosio bi izvještaj predsjedniku Plenkoviću

Razrješenje starog Posebnog stručnog povjerenstva kojem je na čelu bio profesor Neven Budak i imenovanje novog povjerenstva Vlada je prihvatila na sjednici 26. siječnja 2017. godine.

U Odluci o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva navodi se kako se Povjerenstvo sastoji od predsjednika i deset članova koje imenuje predsjednik Vlade RH, dok stručne i administrativne poslove za Povjerenstvo obavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Povjerenstvo se imenuje na mandat od četiri godine.

Zanimljivo je kako se u odluci koju je u siječnju prihvatila Vlada navodi i kako „Povjerenstvo o svom radu pisanim putem izvješćuje Vladu RH najmanje jedanput godišnje“. Zanimljivo bi bilo pratiti kako bi to premijer Plenković pisao redovite  izvještaje o radu Povjerenstva za vlastitu Vladu. Nadalje, stavljanje Posebnog stručnog povjerenstva pod ingerenciju Ureda premijera zamišljeno je upravo kao način da se osigura neovisnost povjerenstva od političkih pritisaka.

Predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva iz bivšeg sastava Neven Budak kaže za Faktograf kako nikako ne bi preporučio takav rasplet. Sjednice Posebnog stručnog povjerenstva trebale bi se održavati u tjednom ili dvotjednom ritmu, a predsjednik Vlade ne može odvojiti toliko vremena za višesatne sastanke o materiji za koju niti nije stručan.

Milanović se nije miješao u posebno stručno povjerenstvo

Budak kaže kako je on, dok je bio na čelu Posebnog stručnog povjerenstva, sazivao i vodio sjednice, a na njima se, tvrdi, nikada nije pojavljivao tadašnji premijer Zoran Milanović.

„Milanović se uopće ni na koji način nije miješao u naš posao, već je meni prepustio sve – od izbora članova, kojima je on samo potpisao imenovanja pa nadalje“, kaže Budak.

Neki posebni pravilnik, odnosno poslovnik kojim bi bilo regulirano tko i u kojem ritmu saziva i vodi sjednice nisu imali.

Ovaj Plenkovićev pokušaj da sukob na relaciji predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican i ministrice znanosti Blaženke Divjak riješi isturanjem svoje uloge u prvi plan nije protuzakonit, ali nema puno toga zajedničkog s početnom idejom Strategije, a ona je bila da se reformom obrazovanja upravlja načelom stručnosti, a ne političke ravnoteže.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.