Ocjena točnosti

Bulj: Zakonom je omogućen uvoz GMO-a u Hrvatsku

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“S obzirom da ovi amandmani nisu prihvaćeni, građani Republike Hrvatske bit će pokusni kunići ili miševi stranih GMO proizvođača. Ovim zakonom omogućen je uvoz GMO proizvoda na hrvatsko tržište. Molio sam da Hrvati ne budu pokusni kunići ni Monsanta, niti ostalih velikih kompanija koje promoviraju GMO proizvodnju”, tvrdi Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista (Televizija N1).

Bulj se referirao na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o genetski modificiranim organizmima, koji je u Saboru usvojen u petak 2. veljače uz podršku dijela oporbenih zastupnika. Izmjene zakona usvojene su s 90 glasova za, 16 protiv i troje suzdržanih. Protiv Zakona o GMO-u glasali su zastupnici HSS-a i Živog zida, Goran Aleksić (SNAGA), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), nezavisni Marin Škibola, te veći dio zastupnika MOST-a. Suzdržani su, zanimljivo, ostali MOST-ovi Ivana Ninčević-Lesandrić, Ines Strenja-Linić i Miroslav Šimić. Zastupnica Strenja-Linić ujedno je na čelu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku koji je jednoglasno podržao izmjene Zakona o GMO-u.

MOST-ov zastupnik Bulj na usvojeni prijedlog zakona uložio je dva odbijena amandmana. Tražio je da se u zakonu eksplicitno propiše zabrana korištenja GMO-a na čitavom teritoriju Hrvatske. Činjenica da su Buljevi amandmani odbijeni ne znači, međutim, da je u Saboru “legaliziran” uvoz GMO-a na hrvatsko tržište. Još od 2005. godine u Hrvatskoj je na snazi Zakon o GMO-u kojim su propisana ograničenja, ali ne i potpuna zabrana, korištenja GMO proizvoda na teritoriju RH. Ta su ograničenja novim zakonom, suprotno Buljevim tvrdnjama, zapravo dodatno razrađena, a u svrhu usklađivanja s europskom Direktivom iz ožujka 2015. o mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svoj teritoriju.

Ključne promjene sadržane su u članku 52.c koji se dodaje u Zakon o GMO-u. Tim člankom zakona definirani su razlozi zbog kojih Vlada RH uredbom može zabraniti uzgoj GMO-a na dijelu ili cijelom području RH. Osim na članak 52.c, Bulj je amandman uložio i na izmjene članka 7., stavka 2. koje se u osnovi ne razlikuju od trenutno važećeg Zakona o GMO-u, već je u pitanju samo terminološko usklađivanje s novim odredbama.

Zakonske izmjene koje su Bulja ponukale na citirani, ni po čemu osnovan komentar komentirala je i Zelena akcija. I aktivisti ove ekološke udruge poručuju da zakonom nisu otvorena vrata uzgoju GMO-a u Hrvatskoj, te nove zakonske odredbe opisuju kao “pomak u pravom smjeru”. Podsjećamo, iz saborskih klupa već su se ranije mogla čuti zastrašivanja javnosti najavama “dolaska Monsanta u Hrvatsku”, iako ova kontroverzna međunarodna kompanija poznata po proizvodnji GMO usjeva u Hrvatskoj posluje još od 2001. godine.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.