Ocjena točnosti

Dalić: Već sam više puta rekla tko je autor lex Agrokora

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Odgovor na vaše pitanje o tome tko je glavni autor Zakona [o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH] je jednostavan i rekla sam ga više puta. Ja sam autor zakona”, rekla je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.

Ministrica Dalić je izgleda zaboravila kakve je odgovore ranije davala na pitanje o autorima lex Agrokora pa ćemo je na ovom mjestu podsjetiti. Pitanja zainteresirane javnosti ministrica Dalić mjesecima je izbjegavala: Ministarstvo gospodarstva u svibnju prošle godine je saborskom zastupniku SDP-a Peđi Grbinu odgovorilo da nemaju popis osoba koje su radile na lex Agrokoru, isti odgovor dobio je i Faktograf u listopadu prošle godine, da bi u studenom ministrica Dalić u televizijskom intervjuu čak izjavila kako ne postoje razlozi da javnosti otkrije tko je radio na izradi zakona.

Na lex Agrokoru radili bankari i Ramljakov bivši šef (koji sad savjetuje Agrokor)

Danas je ipak ponudila barem djelomičan odgovor na to pitanje pa je i službeno potvrđena u medijima već objavljena informacija da je prilikom izrade lex Agrokora konzultiran i Ante Ramljak, prije nego ga je Vlada RH predložila za izvanrednog povjerenika. Dalić je potvrdila i da je zajedno s Ramljakom na sastanke o izradi lex Agrokora dolazio i Tomislav Matić, vlasnik firme Texo Management u kojoj je Ramljak bio zaposlen prije nego je postavljen za povjerenika u Agrokoru. Ramljakova bivša firma u Agrokoru je trenutno angažirana na vrlo unosnim savjetničkim poslovima; Index.hr i Jutarnji list nedavno su objavili fakturu iz koje proizlazi da Texo Management svoj rad na procesu restrukturiranja Agrokora naplaćuje gotovo 250.000 kuna tjedno. Ramljak je Matića imenovao i u Nadzorni odbor Belja, jedne od firmi koja posluje u sklopu koncerna Agrokor (Index.hr).

Ministrica Dalić dalje je ustvrdila da se “konzultirala s različitim profilima stručnjaka”, kazavši da je razgovarala s profesorima pravnih fakulteta u Zagrebu i Osijeku, kao i “s ljudima koji su financijski stručnjaci, članovi financijske zajednice”. Imena tih stručnjaka, s izuzetkom Ramljaka i Matića, ni ovoga puta nismo doznali. Nerazjašnjena je ostala, između ostaloga, uloga Odvjetničkog društva Šavorić i partneri u procesu izrade zakona, iako je SDP-ov Gordan Maras čak i imenovao člana tog društva Tonija Smrčeka kao jednog od autora zakona. Smrček je za N1 samo poručio da “nema komentara”. Nije razjašnjeno ni kakvu je ulogu u izradi lex Agrokora imala brokerska kuća InterCapital, o čemu se u medijima također već pisalo.

Dalić je priznala i da se oko izrade zakona konzultirala s predstavnicima banaka. Nije, međutim, specificirala kojih banaka. Govoreći o odredbi prema kojoj kredit dan u postupku izvanredne uprave postaje najstarija tražbina, Dalić je kazala da se radi o prijedlogu koji je došao od bankara. “Bankari su bili vrlo jasni u svim komunikacijama: možemo nastaviti financirati Agrokor samo ako nam se osigura mogućnost financiranja sa statusom najstarije tražbine. Kompanija je tada bila pred stečajem i nitko normalan ne financira kompaniju pred stečajem”, rekla je Dalić. Utoliko je zanimljivo spomenuti da je dodatnu zaštitu Agrokorovim kreditorima u procesu izvanredne uprave osigurao HDZ-ov Klub zastupnika u Saboru. Oni su, a ne Vlada RH, amandmanom u lex Agrokor ugradili odredbu prema kojima će krediti dani u procesu izvanredne uprave biti prvi na redu naplate čak i ako restrukturiranje propadne, a koncern ode u stečaj.

Dalić skriva informacije koje očigledno posjeduje

Tajnovitost ministrice Dalić oko procesa izrade lex Agrokora potvrđuje i činjenica da je Faktograf putem zahtjeva za pravo na pristup informacijama od Ministarstva gospodarstva još 10. studenog tražio svu službenu komunikaciju vezanu za izradu ovog kontroverznog zakona. Tražili smo da nam dostave sve službene prepiske kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a vezane su za proces izrade lex Agrokora. Nikakve odgovore do danas nismo dobili, iako nam je odgovor prema Zakonu o pravu na pristup informacijama morao biti dostavljen u roku od 15 dana.

Neupitna je činjenica da takva službena komunikacija mora postojati. To je u Saboru danas potvrdila i sama ministrica Dalić, kazavši da je sa suradnicima iz Ministarstva gospodarstva, Ureda za zakonodavstvo Vlade RH i Ureda premijera radila na pripremi prijedloga zakonskog teksta. “Nema ništa posebno neobično u pisanju ovog zakona, osim možda činjenice da netko tko je ministar, potpredsjednik Vlade sjedi za računalom, čita što su suradnici napravili, korigira, vraća i tako do sitnih noćnih sati”, rekla je Dalić.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.