Pod povećalom

HDZ-u nikako ne odgovara efikasno Povjerenstvo za sukob interesa

N1

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uspješno je eutanazirala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nezavisno tijelo koje je tijekom zadnjih pet godina imalo važnu ulogu u institucionalnoj borbi protiv korupcije. U petak je u Saboru izabrano četvero članova Povjerenstva, ali ne i njegova predsjednica. Što zapravo znači da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa do daljnjeg efektivno ne postoji.

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da rad Povjerenstva organizira i njime upravlja predsjednik ovog tijela. Čelna osoba Povjerenstva jedina može sazivati sjednice i njima predsjedati, barem dok među članovima ne izabere zamjenika koji u slučaju spriječenosti ili odsutnosti može tu dužnost preuzeti na sebe. Nećemo na ovom mjestu sugerirati da je HDZ-u bila i namjera onemogućiti Povjerenstvo u daljnjem radu. Umjesto toga citirat ćemo predsjednika HDZ-ovog Kluba zastupnika Branka Bačića, iz čijih riječi jasno proizlazi da najveću stranku vladajuće koalicije ne zabrinjava pretjerano efikasnost jedne navodno važne neovisne institucije.

HDZ ne vidi problem

“Nadam se da ćemo idući put izabrati i predsjednicu. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema”, izjavio je Bačić (Jutarnji list) nakon što je na tajnom glasanju njihova kandidatkinja za predsjednicu Povjerenstva Nataša Novaković ostala kratka za jedan glas. Za Novaković je glasalo 75 zastupnika, dosadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dobila je podršku 46 zastupnika.

U međuvremenu je Novaković ostala i jedina kandidatkinja za predsjednicu Povjerenstva. Orešković je povukla svoju kandidaturu, i to je učinila javno, u intervjuu za emisiju TNT televizije N1. I usput opalila verbalni šamar ne samo Bačiću, već i njegovim kolegama iz HDZ-a.

“Kad bih to mogla kratko sažeti, to je zadnji komentar gospodina Bačića i to je osnovna razlika mene i njega osobno. Nije problem reći da nismo uspjeli izglasati što smo htjeli, nije stvar niti koalicijskog dogovora, problem je u tome što je rekao: Pa dobro, ako ne izglasamo, ponovit ćemo natječaj, ja u tome ne vidim nikakav problem. Ja tu vidim ogroman problem, kako se poštuju institucije, potom razliku kako ja i Bačić gledamo njihovu odgovornost i zadaću i kako se te institucije vode. To je poruka koju si politika nije smjela dopustiti da pošalje prema građanima”, kaže Orešković.

Opet proceduralni kaos

I potpuno je u pravu. HDZ je u najmanju ruku bio dužan objasniti zbog čega su odlučili maknuti Orešković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, iako je ona svojim djelovanjem zaradila povjerenje i uvažavanje čitave zainteresirane javnosti. Zbog čega HDZ-u nije odgovaralo da navodno neovisnu instituciju vodi osoba koja se iskazala kao vrhunska profesionalka koja istim aršinom mjeri sve dužnosnike, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju? Ako imaju valjane argumente, zašto ih nismo čuli? A ako ih nemaju, što je sasvim izgledno, jesu li mogli barem ostati na radnom mjestu dovoljno dugo da do kraja odrade posao koji su započeli?

Nakon što u petak nisu uspjeli progurati Novaković u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, saborski zastupnici povukli su se na pauzu. Raditi nastavljaju tek 28. veljače, što znači da predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sigurno neće biti odabrana do kraja ovog mjeseca, a možda ni idućeg. Naime, procedura u ovom slučaju nije sasvim jasna pa se sad postavlja pitanje može li se uopće održati drugi krug glasanja ili će se natječaj za predsjednicu Povjerenstva morati ponoviti.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne predviđa mogućnost da glasanje propadne. Propisano je tek da se članovi i predsjednik Povjerenstva u Saboru biraju tajno, te da bi kandidata u pravilu trebalo biti dvostruko više nego što ima pozicija koje se popunjavaju. Saborski poslovnik, pak, predviđa mogućnost ponavljanja tajnog glasanja, istim postupkom kao i kod izvornog glasanja. No kako je Orešković odlučila da povlači kandidaturu, zastupnici više nemaju izbor između dvostruko više kandidata nego upražnjenih pozicija. HDZ, očekivano, tvrdi da to nije nikakav problem i da će se glasanje jednostavno ponoviti s Novaković kao jedinom kandidatkinjom. Iz oporbe već poručuju da u tome neće sudjelovati i da bi se natječaj trebao ponoviti. Odluku o daljnjem postupanju donijet će saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

HDZ-ova kandidatkinja i sama u sukobu interesa?

Kakva god ta odluka bila, bit će loša. U slučaju da se u Saboru održi glasanje u kojem je jedini mogući ishod izbor HDZ-ove kandidatkinje, čitavom slučaju ne gine epitet farse koja će dodatno derogirati povjerenje građana u Povjerenstvo koje bi trebalo predstavljati jednu od garancija da će političari držati svoje prste izvan metaforičkog pekmeza. Javna percepcija o HDZ-ovoj kandidatkinji Novaković već sada nije naročito povoljna, prvenstveno jer u Povjerenstvo dolazi iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Evo kako je svoje sumnje argumentirala vanparlamentarna stranka Nova ljevica:

“Nova ljevica upozorava javnost da je Nataša Novaković logičan izbor HDZ-a, da je po našem sudu kao kandidatkinja i sama u sukobu interesa, a pogotovo ako bude izabrana – neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.

Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak sa pozicije predsjednika HUP-a otišao u upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja zastupa interese privatnog sektora i koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika – ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nataša Novaković mogla bi djelovati na to da se privatni interesi nikada ne dokažu, već da sva šteta koju ti interesi proizvode na račun javnog interesa, zauvijek ostanu neotkriveni. Pitamo se opravdano, može li osoba iz institucije koja je zastupala interese Agrokora često na štetu malih poduzetnika, odlučivati najvažnijim slučajevima sukoba interesa ministara upletenih u aferu Agrokor”.

Povjerenstvo bi moglo biti u blokadi do jeseni

Ako, pak, Novaković nakon što se zastupnici vrate s odmora ipak ne bude izabrana, natječaj će se morati ponoviti. Što će značiti da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće moći nastaviti s radom još mjesecima. Između raspisivanja zadnjeg natječaja i glasanja u Saboru prošlo je čak šest mjeseci pa tim tempom novo Povjerenstvo ne bi moglo početi raditi prije jeseni. A u međuvremenu na odluku čekaju neki iznimno važni i javnosti zanimljivi slučajevi: među ostalima su tu prijave protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i kontroverznih HDZ-ovih ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Martine Dalić. Za Dalijom Orešković nitko od njih neće tugovati, kao što im zasigurno neće smetati ni blokada rada trenutno jedinog antikorupcijskog tijela koje ih je potencijalno moglo pozvati na odgovornost.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.