Aktualno

Laudato TV promovira pseudoznanost mrzilačkih grupa

lažne vijesti, fake news
Izvor: Pixabay

Faktograf je putem Twittera pozvan na provjeru izvora vijesti osvanule na portalu katoličke televizije Laudato TV pod naslovom “Američko udruženje pedijatara izdalo dokument kojim ruše rodnu ideologiju te dječju transseksualnost“.

Točno je: ne radi se ni o kakvom reprezentativnom strukovnom udruženju pedijatara, već o, kako kaže naš čitatelj, poznatoj hate grupi od 500 članova koja se zove Američki koledž pedijatara (American College of Pediatricians, ACP ili ACPeds).

Ovom zabunom ili preciznije rečeno zabludom, već se bavio ugledni američki fact-checking portal Snopes. Provjeravali su tweet voditelja talk showa Glenna Becka iz kojeg se mogao steći dojam da se radi o reprezentativnoj strukovnoj organizaciji. Beck je napisao kako je ACP objavio da je “promocija rodne disforije ‘zlostavljanje djece'”. Snopes piše da ACP, “malu, politički motiviranu grupu”, nipošto ne treba miješati s Američkom akademijom pedijatara (AAP), odnosno ni sa kakvim “vodećim pedijatrima” ili “većinom pedijatara” u SAD-u, što je zapravo AAP.

“ACPeds je vrlo malena grupa formirana relativno nedavno kao odgovor na političke razmirice [unutar AAP-a] oko istospolnog roditeljstva, a ne zbog posebnog fokusa na pedijatre ili dobrobit djece”, naveo je Snopes. ACPeds je formiran 2002. godine pod motom promicanja vrijednosti “judeo-kršćanstva” i vodstvom bivšeg predsjednika AAP-a Josepha Zange, nakon što je AAP objavio kako usvajanje kod gay roditelja ne predstavlja nikakav rizik za usvojenu djecu. Tvrde da broje oko 500 ljudi, Snopes ih procjenjuje na 60 do 200, budući da javnost nikada nije dobila egzaktdne podatke o njihovom članstvu, dok AAP ima čak 66 tisuća članova.

“Uznemirujuće” je što ih pojedini mediji tretiraju kao legitiman izvor

Sada ACPeds vodi Michelle A. Cretella, poznata po tezi o transrodnosti kao “zlostavljanju djece”. Iznosila ju je u svojim člancima te u ekskluzivnom intervjuu za portal studentske akcije organizacije Tradition, Family, Property (Tradicija, obitelj i posjed, TFP), katoličkog kulta o kojemu je Faktograf ranije pisao zbog širenja utjecaja i na Hrvatsku, poput teorija zavjere koje su širili na štetu znanstvenih istraživanja, pogotovo kad je riječ o Istanbulskoj konvenciji.

Od znanstveno neutemeljene teze Cretelle, koja se protivi napucima Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje Američke psihijatrijske udruge (DSM5), ogradile su se brojne organizacije koje okupljaju liječničku struku. Primjerice, Društvo za adolescentsko zdravlje i medicinu (SAHM) njen članak s istom tezom pobilo je pružanjem znanstvenih odgovora i to po osam točaka. Započeli su napomenom da SAHM “snažno odbacuje poglede dijela medicinske zajednice, koji gura političku i ideološku agendu bez temelja u znanosti i činjenicama”, odnosno na krilima “medicinskih propusta, neprovjerenih indicija, mrzilačkih interpretacija i perifernog konteksta”.

Od Cretelle se ogradio i ugledni psihološki časopis Psychology Today, kojeg je utemeljila Američka udruga psihologa, a danas je izdaje Nacionalni odbor certificiranih psihijatara (NBCC).  Za ACPeds navode da su “malena, ali lukava anti-LGBT grupa s imenom koje zvuči legitimno”, dok činjenicu da ih pojedini mediji tretiraju kao kredibilan izvor nazivaju “uznemirujućom” – a u te medije se upisao i kršćanski Laudato.

ACP-AAP

Titula mrzilačke skupine

Naime, niz istupa ACP-a priskrbio im je titulu mrzilačke skupine Southern Poverty Law Centra, antišovinističke organizacije, koja prati, bilježi i pomaže u suzbijanju ekstremističkih grupacija u SAD-u. SPLC definira ACP kao promotora lažnih informacija i zabluda. Psychology Today citira dr. Scotta Leibowitza iz Američke akademije za dječju i adolescentsku psihijatriju, koji je kazao: “To teško može biti kredibilna medicinska organizacija, budući da konzistentno bira ignoriranje znanosti i rastućeg broja dokaza, koji jasno ukazuju na dobrobiti afirmativne njege LGBT mladeži svih uzrasta”.

U članku nabrajaju samo neke od zabluda koje širi ACP i pobijaju ih znanstvenim dokazima. Jedna je da je “liječenje mladih od homoseksualnosti” dobro, premda su vodeće medicinske udruge navele da se radi o neučinkovitoj i opasnoj metodi, koja vodi u samoubojstvo, depresiju i zloporabu opijata. Nadalje, oni i dalje guraju opovrgnutu tezu da homoseksualci ne mogu biti dobri roditelji, zbog čega su, usprkos brojnim istraživanjima, i izašli iz AAP-a. Navode i da je podržavanje mladih osoba koje su transrodne – štetno, odnosno da im podrška ne pomaže u sprječavanju suicida, što opet nije točno.

Predbračna apstinencija – statistički najsigurniji put u povećanje broja maloljetničkih trudnoća

Lažno tvrde i da 97.8 posto transrodne djece u pretpubertetu mijenja svoje mišljenje nakon što porastu, što je utemeljeno na istraživanju iz 1987. godine, gdje ispitana djeca uopće nisu bila transrodna. Protivno nalazima endokrinologa tvrde i da transrodne osobe gube plodnost zbog hormonalne terapije, a tvrde i da ta terapija štetno utječe na zdravlje transrodne mladeži. To su izveli tako da su izlistali samo nuspojave kao kompletnu informaciju o medicinskim posljedicama, izostavljajući pritom dokaze da terapija pomaže u tranziciji.

Osim toga, ACP jasno u svojim središnjim vrijednostima navodi da “medicinska znanost ne može djelovati u moralnom vakuumu”, da se njihovi članovi obvezuju promicati obitelj s majkom i ocem, kao optimalnom okruženju za razvoj djeteta, ali i da prepoznaju univerzalnu vrijednost čuvanja “svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti”, što u praksi znači boriti se protiv abortusa.

Posebno je zanimljivo da promoviraju “tjelesne i emocionalne benefite seksualne apstinencije prije braka”, što se u SAD-u, u sredinama gdje je najviše uspjela promocija te vrste “kontracepcije”, pokazalo kao najefikasniji način da se poveća broj maloljetničkih trudnoća – za 40 do 50 posto u odnosu na nacionalni prosjek.

Kumovali su i širenju zavjere da cjepivo protiv glavnog uzročnika raka grlića maternice HPV-a, uzrokuje otkazivanje jajnika. Suočeni s reakcijama su reterirali, tvrdeći i dalje da cijepljenje protiv HPV-a ne bi trebalo biti obvezno.

Izjave bez temelja u znanosti

Za kraj navedimo i što im zamjera SPL Centar, odnosno koji je niz znanstveno neutemeljenih citata iz priopćenja ili objava ACP-a pomogao da ih označe kao mrzilačku grupaciju:

“Zašto se LGBT pokret ne zove PLGBT: ‘P’ za pedofile?”

“Postoje dokazi da djeca izložena homoseksualnom životnom stilu imaju veće rizike emocionalne, mentalne, čak i tjelesne štete.”

“Terapija za ponovnu uspostavu heterosekualne privlačnosti su dokazano učinkovite i sigurne!”

“Prilikom rukovanja s adolescentima koji osjećaju istospolnu privlačnost, ključno je razumjeti da ne postoji znanstveni dokaz da se čovjek rađa ‘gay’ ili ‘transrodan’.”

“Uvjetovanje djece da vjeruju da je doživotno kemijsko i kirurško oponašanje suprotnoga spola normalno je u zdravstvenom smislu zlostavljanje djece.”

Iznosili su i niz drugih lažnih pseudonalaza, tvrdeći da su homoseksualci promiskuitetniji od hereroseksualaca, da su više nasilni prema svojim partnerima, da češće zlostavljaju djecu – što nikada nije dokazano. Uortačili su se i s Nacionalnom asocijacijom za istraživanje i terapiju homoseksualnosti (NARTH), koja neprestano patologizira homoseksualnost i tvrdi da se ona može izliječiti, usprkos golemoj većini znanstvenika i liječnika u SAD-u koji tvrde suprotno – od Američke medicinske organizacije (American Medical Association) do Američke psihijatrijske asocijacije (American Psychiatric Association”, koja je 2006 NARTH optužila da je stvorila “okruženje pogodnom za cvjetanje predrasuda i diskriminacije”.

EDIT: U izvornoj verziji ovog teksta ime organizacije Tradition, family, property (TFP) netočno je bilo navedeno kao Tradition, faith, property. Greška je naknadno ispravljena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.