Ocjena točnosti

Peđa Grbin: Ministar Goran Marić mora znati što je s privatizacijom HEP-a

HINA/ Daniel KASAP/ dk

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zamjerio je u utorak ministru za upravljanje državnom imovinom Goranu Mariću izjavu (Nova TV) da Hrvatska elektroprivreda nije u njegovu resoru te da ne zna ništa o privatizaciji te tvrtke.

“Što će nam onda Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kada ministar na čelu tog ministarstva ne zna ništa o privatizaciji najvećeg trgovačkog društva koje je ostalo u vlasništvu RH”, zapitao se Grbin (N1).

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koji je objavljen u Narodnim novinama broj 104/16 i koji je stupio na snagu 13. studenog 2016. godine, propisano je da se danom stupanja na snagu Zakona ustrojava Ministarstvo državne imovine, a da Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom s danom stupanja na snagu Zakona prestaje s radom.

U Zakonu stoji i da Ministarstvo državne imovine koordinira upravljanje i raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske u odnosu na središnja tijela državne uprave i druga tijela.

U siječnju ove godine Goran Marić je kao ministar predložio izmjene odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojom se broj tih tvrtki smanjuje za devet, sa 49 na 40.

Na tom popisu nalazi se i Hrvatska elektroprivreda.

Ministar državne imovine bi (po zakonu!) morao znati što se događa s državnom imovinom

Zakon propisuje i da Ministarstvo u suradnji s resornim ministarstvima predlaže Vladi Republike Hrvatske imenovanje predstavnika vlasnika u skupštinama trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; daje mišljenje Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima za imenovanje članova nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i predlaganje kandidata za predsjednike nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; nakon provedbe javnog natječaja predlaže Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; obavlja poslove stručnog osposobljavanja članova skupština, nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava.

Ministarstvo sudjeluje s nadležnim ministarstvima i drugim tijelima u utvrđivanju smjernica za ostvarivanje vlasničke politike u trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama koje su od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, te u sustavnom praćenju i izvještavanju o radu, upravljanju, razvoju i ostvarivanju strateške politike u tim društvima.

Dakle, prema zakonskim ovlastima Goran Marić trebao bi itekako biti upoznat s najavljenom prodajom četvrtine državnog vlasništva u HEP-u.

Nema plana za upravljanje državnom imovinom

Točna je i Grbinova tvrdnja da Ministarstvo još uvijek nije donijelo Strategiju upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i da je posljednja Strategija vrijedila za razdoblje od 2013- 2017. godine. Strategija određuje srednjoročne ciljeve i smjernice za upravljanje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministarstvo je na svojim internetskim stranicama tek u utorak objavilo Godišnji plan Ministarstva za 2018. godinu u kojem stoji da je priprema i izrada Strategije jedan od posebnih ciljeva Ministarstva. Prema tom Godišnjem planu, prijedlog Strategije za razdoblje od 2018-2024. očekuje se u svibnju ove godine.

Prijedlog novog Zakona o upravljanju državnom imovinom ne govori o rokovima donošenja Strategije, ali će vrijediti za razdoblje od sedam, za razliku od dosadašnje četiri godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.