Ocjena točnosti

Grbin: Vlada ne radi svoj posao oko izbora glavnog državnog odvjetnika

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

“Sljedećeg tjedna, početkom tjedna, ostajemo bez glavnog državnog odvjetnika. A Vlada još uvijek nije u Hrvatski sabor uputila prijedlog koga bi na tu dužnost trebalo imenovati. Zbog toga koristim ovu priliku da kao SDP, kao najveća oporbena stranka, pozovemo Vladu da radi svoj posao (…) i da što prije uputi u Sabor u proceduru prijedlog osobe glavnog državnog odvjetnika”, izjavio je zastupnik SDP-a Peđa Grbin (HRT).

Kao što je Grbin istaknuo na svojoj press konferenciji, Dinko Cvitan je na dužnost glavnog državnog odvjetnika prisegnuo 23. travnja 2014. godine, a dan kasnije u DORH-u je obavljena primopredaja dužnosti između Cvitana i njegovog prethodnika Mladena Bajića. Glavni državni odvjetnik se, prema Zakonu o državnom odvjetništvu, u Saboru bira na rok od četiri godine. Što znači da Cvitan nakon idućeg ponedjeljka neće više imati mandat da obnaša dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Članak 95. spomenutog zakona daje za pravo Grbinovoj tvrdnji da Vlada ne obavlja svoj posao. Zakonom o DORH-u je, naime, jasno propisana procedura izbora glavnog državnog odvjetnika, koja bi morala započeti tri mjeseca prije nego aktualnom obnašatelju te dužnosti istekne mandat.

“Postupak za imenovanje Glavnoga državnog odvjetnika pokreće Vlada Republike Hrvatske najkasnije 3 mjeseca prije isteka mandata Glavnoga državnog odvjetnika, odnosno najkasnije 30 dana nakon prestanka dužnosti Glavnoga državnog odvjetnika iz drugih zakonom određenih razloga”, stoji u predmetnom članku.

Razlog zbog kojeg je proceduru potrebno pokrenuti na vrijeme također je sadržan u Zakonu o DORH-u. Vlada RH, naime, ne postavlja već samo predlaže kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Prije nego Vladin prijedlog dođe na saborske klupe radi izglasavanja, nužno je pribaviti i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe, iz čega proizlazi da bi se predloženi kandidat trebao pojaviti i na razgovoru pred Odborom.

Važećim Zakonom o DORH-u nije predviđeno produljenje mandata glavnog državnog odvjetnika u nekakvom v.d. kapacitetu zbog zastoja u odlučivanju. Štoviše, u Zakonu se eksplicitno navodi da glavnom državnom odvjetniku mandat prestaje danom prestanka dužnosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.