Ocjena točnosti

Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike

Izvor: HINA/ Slavko VUKADIN

Vlada Republike Hrvatske pokušala je amortizirati reakcije na premijerovu izjavu o tome da ljudi iz Afrike i Srednjeg Istoka (poznatijeg po nazivu Bliski Istok), vape za hrvatskim standardom, klasičnom pričom o izvlačenju iz konteksta, ali i netočnom tvrdnjom da

“Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike” (N1).

Govorio je, navode, “o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj” i o pritiscima “zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža [koji] neće nestati preko noći” te je odgovarao o tome, “a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike”.

Međutim, ovo naprosto nije točno. Činjenica da je govorio primarno o demografiji, a ne standardu, ni u kojem slučaju ne znači da standard nije spomenut, a kamoli stavljen u poredbu. To se vidi i iz punog odgovora, kojeg Vlada sama navodi u svom priopćenju.

Predsjednik Vlade je u svojoj cjelovitoj izjavi rekao sljedeće: “Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt.”

Zato premijerovoj ekipi dajemo – ni “f” od fakta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.