Kurelić: Predsjednica neće braniti doktorat pred kamerama

Ana Benačić

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar pokrenuo je raspravu o valjanosti obrane teme doktorskog rada naše predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, i to zato što je iz procesa isključena javnost, odnosno mediji. Naime, Fakultet političkih znanosti je odlučio na obranu teme pripustiti samo profesore i studente doktorskih studija, ali ne i novinare, koji su predsjednicu mogli vidjeti i komunicirati s njom prije i poslije samog čina obrane. Je li to osnova za ponavljanje obrane, nastojali smo provjeriti na više adresa, kao i čuti objašnjenje za ovaj potez Fakulteta.

 

Znanstvenik Nikola Baketa u raspravi je citirao i peti stavak članka 16 Pravilnika o doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže kako se “prijavljeni nacrt doktorskog rada (sinopsis, tema) brani javno pred povjerenstvom za ocjenu nacrta doktorskog rada i predlaganje mentora”.

Podrazumijeva li javnost nužno medije ili je dovoljno da obrani svjedoče profesori i studenti, logično je pitanje koje proizlazi iz ovog članka pravilnika.

“Studenti doktorskih studija jednostavno nisu cijela javnost. To nije interno raspravljanje o temi između studenata, već javna obrana teme – obavezna stepenica u postupku stjecanja doktorata. Pravilnik ne predviđa zatvoreno ispitivanje ni izuzetke, jer ne radi se o državnim tajnama”, kaže nam Kregar. Da je razlog zatvaranju rasprave za javnost i jest pitanje sigurnosti, to bi bilo suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama, koji predviđa test razmjernosti i proporcionalnosti interesa javnosti o čijem se isključivanju ovdje radi, naglašava on.

“Osim toga, moguće je i da se radi o kršenju Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, prema kojemu su ispiti javni. Zato bi ovo, po meni, trebalo ispitati Ministarstvo obrazovanja, čija je inspekcija nadležna za primjenu zakona, a po prirodi stvari i Sveučilište, koje je donijelo pravilnik”, smatra Kregar, a ukoliko bi se utvrdile nepravilnosti – obrana bi se trebala ponoviti, ovaj puta pred javnosti.

‘Javnost je znanstvena, a ne sva javnost planeta Zemlje!… Javnost ne znači cirkus’

Dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić ima potpuno oprečno mišljenje. Za Faktograf kaže da mu nije jasno kako je itko, i jedne sekunde, mogao pomisliti da bi se medijima moglo omogućiti da snimaju ovaj događaj.

“Javnost je znanstvena, a ne sva javnost planeta Zemlje! Radi se o zainteresiranima za temu, a ne za kandidata. Dakle, to nije za mamu i tatu ili ljubavnika i ljubavnicu, bez obzira što bi oni mogli biti zainteresirani – to je za druge studente doktorskih studija, profesore, nastavnike doktorskog studija, dakle, potencijalno 50 ljudi”, kaže Kurelić. Pojašnjava da je stari pravilnik Sveučilišta, koji je vrijedio do 2010., preciznije formulirao javnost u tome članku, navodeći da se prijavljena tema brani javno “pred povjerenstvom, mentorom, drugim doktorandima i ostalim zainteresiranima”. Iz te definicije proizašle su i formulacije fakultetskog pravilnika, kojih se FPZG već godinama pridržava i nikada ni jedan od radova, niti obrana ni jednom nisu dovedeni u pitanje.

Štoviše, program fakulteta je reevaluiran i do sada su imali 50 obrana na ovaj isti način; a ovo je bila pedeset i prva. Nadalje, on ne smatra da predsjedničina funkcija ima upliv u činjenicu kako se treba gledati na opseg te zainteresirane javnosti, pa čak ni činjenica da je jedna od rijetkih preostalih ovlasti njene funkcije upravljanje vojskom. Naime, Grabar Kitarović se u svom doktorskom radu bavi konceptom Responsibility to Protect (R2P), ideji međunarodne odgovornosti za zaštitu života ljudi koji su ugroženi u državama koje ne poštuju temeljna ljudska prava. Kurelić navodi da se radi o teorijskom tretmanu te teme i da stoga ni činjenica da je Grabar Kitarović zapovjednica vojske ne čini razliku.

“Meni proposal ne brani političar, već doktorska kandidatkinja. Ona je političarka prije ulaska na obranu i ona je to kada izađe van. Za nju važe apsolutno sva druga prava, kao za sve studente – nije privilegirana ni uskraćena ni za jedno pravo. Ako ni jedan student nije morao braniti temu pred kamerama, neće ni ona. Osim toga, zvao sam Sveučilište i pitao sam za mišljenje. Znate li što su mi odgovorili? Da javnost ne znači cirkus!”, govori nam dekan FPZG-a.

Jovanović: Vjerojatno je dekan imao pravo isključiti javnost…, ali ovo je upitno

Po Kregaru, predsjedničina obrana teme nije mogla biti zatvorena, štoviše, on kaže da je ovih danas čuo zanimljivu priču o primjeru iz komunističke Rumunjske, o izigravanju javnosti u slučajevima stjecanja akademskih titula.

“Kada je Elena Ceaușescu trebala doktorirati kemiju, obrana je također trebala biti javna. I što se dogodilo? Pomaknuli unazad za jedan dan, bez najave – ona ju je formalno javno obranila, ali to nije vidio nitko”, priča nam Kregar.

Dok čekamo definiciju javnosti u ovom kontekstu od strane Sveučiliša u Zagrebu, koja se po minulom radu Sveučilišta dâ naslutiti, kao i mišljenje nadležnog Ministarstva obrazovanja o tome je li ovo predmet za njihov inspekcijski nadzor, za komentar smo zamolili bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića (SDP). Premda smatra da autonomija Sveučilišta dopušta FPZG-u (naravno, i Sveučilištu) odlučivanje o tome “koliko javnosti” je dovoljno, Jovanović ističe da bi svakako pred zakonom i pravnim aktima svi građani ove zemlje trebali biti jednaki.

“Tako bi se i pravila studiranja trebala jednako primjenjivati na sve studente, ne isključujući kolegicu Kolindu Grabar Kitarović koja studira uz rad. Iako bi u nekim opravdanim slučajevima vjerojatno dekan imao pravo isključiti javnost, držim da je to u ovom slučaju, posebno uzimajući u obzir da predsjednica vrlo široko tumači “sigurnost” (tajnovitost?) obavljanja svoje dužnosti i svojih putovanja, vrlo upitno. Ali, što očekivati od državne dužnosnice koja praktički ne omogućava pitanja na svojim i onako rijetkim tiskovnim konferencijama, a u slučaju bilo kakvih “škakljivijih” situacija u državi “pobjegne” na (službena?) putovanja u Hercegovinu ili pred ogradu Bijele kuće”, komentira on.

No, hoće li dekanov stav prema kamerama značiti i to da će javnost, preciznije – novinari, moći prisustvovati obrani doktorske disertacije, kada je Grabar Kitarović privede kraju, ili ne?

“Nikada u povijesti ni jedna disertacija nije branjena pred kamerama pa neće ni ova. Neće biti snimanja ni streama. No, ovaj puta će moći doći roditelji i prijatelji, što nisu mogli u fazi kada je to bio proposal. A hoće li novinari, bez kamera, moći doći, to će ovisiti o tome kako će vijeće doktorskog studija interpretirati pravila”, kaže nam Kurelić.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"