Pod povećalom

Profesori sa studija novinarstva objavljuju kolumne na portalu koji širi dezinformacije

Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Sead Alić sa Sveučilišta Sjever u Koprivnici su kolumnisti portala Epoha, poznatog po objavljivanju dezinformacija.
epoha
Ilustracija:Faktograf

Je li primjereno da profesori sa studija novinarstva pišu kolumne za portal koji redovito objavljuje dezinformacije?

Pitanje je to koje se nametnulo kada smo uočili da na portalu Epoha.hr tekstove objavljuju Božo Skoko, PR stručnjak i profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) u Zagrebu, te publicist Sead Alić, koji predaje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Portal Epoha, naime, učestalo širi manipulativne, netočne i znanstveno neutemeljene tvrdnje. Dobar dio njih odnosi se na pandemiju i cijepljenje protiv Covida-19, a u zadnje vrijeme na toj se stranici može naći i niz dezinformacija o ratu Ukrajini.

Neki od primjera uključuju tvrdnje da je rat u Ukrajini namješten, da Ukrajina financijski pomaže samo onim građanima koji su cijepljeni, da ta država u tišini sukoba uvodi veliki reset… Ništa od toga nije točno.

Nešto ranije autori Epohe tvrdili su kako je Međunarodni sud osudio najviše dužnosnike Pfizera, GlaxoSmithKlinea, Kine i Vatikana za zločine protiv čovječnosti, širili dezinformacije o štetnosti maski te tvrdili da cijepljenje smanjuje imunitet protiv omikrona.

To je samo dio činjenično netočnih i neutemeljenih tvrdnji objavljenih na tom portalu.

Je li primjereno?

Budući da Skoko i Alić predaju na fakultetima koji bi trebali educirati mlade novinare te ih, između ostaloga, naučiti razaznavati kvalitetne informacije od dezinformacija, pitali smo profesore jesu li svjesni da portal Epoha kontinuirano objavljuje činjenično netočne tvrdnje te je li primjereno da surađuju s portalom koji se u svom radu ne vodi osnovnim profesionalnim i etičkim pravilima struke.

Sead Alić je u odgovoru na upit poslan e-mailom kratko poručio “da odgovara za sve što je napisao i bilo gdje objavio”, dodavši kako je “pitanje odnosa fake newsa i portala Epoha, pitanje za urednika/cu portala”. Božo Skoko na upit nam nije odgovorio.

Dodajmo kako je Skoko već bio prozivan zbog kršenja profesionalnih i etičkih principa. Skoko je 2014. godine, u kolumni za prvi broj studentskih novina Global, plagirao kolumnu novinara Borisa Dežulovića, zbog čega je bivši dekan FPZG-a Nenad Zakošek rekao da je Skoko osramotio sebe i Fakultet, a osudila ga je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Iste godine je Skoku zbog plagiranja prozvao i profesor sa Sveučilišta u Zadru Jure Zovko, objasnivši da je Skoko dijelove svoje knjige “Hrvatski velikani” iskopirao s Wikipedije.

Kako se može pronaći na stranicama FPZG-a, Skoko je redoviti profesor koji predaje kolegije koji su vezani za odnose s javnošću, zbog čega smo i tu ustanovu pitali je li primjereno da profesor s FPZG-a surađuje s portalom koji redovito objavljuje dezinformacije i time mu pruža dojam kredibiliteta.

Dekan FPZG-a Andrija Henjak odgovorio nam je kako Fakultet promiče slobodu izražavanja i iznošenje različitih mišljenja te kako se oštro protive cenzuri u bilo kojem obliku.

“U tom kontekstu ni na koji način ne nadgledamo niti ograničavamo javne nastupe i suradnju naših profesora i ostalih nastavnika, istraživača i suradnika s medijima.  Istovremeno se snažno zalažemo za odgovorno i profesionalno novinarstvo, za što obrazujemo naše studente”, odgovorio nam je dekan.

Henjak dodaje kako Fakultet nije odgovoran za izjave i stavove autora iznesene u medijima, kao što autori nisu odgovorni za uređivačku politiku ili objave u medijima koje nisu njihovo autorsko djelo, pogotovo ako nisu članovi redakcije.

“Za uređivačku politiku medija, u vašem upitu portala, odgovorni su urednici i nakladnik”, kaže Henjak.

Isti upit poslali smo i na Sveučilištu Sjever, gdje je Sead Alić redoviti profesor na odjelu Komunikologija, mediji i novinarstvo. Odgovor nismo dobili.

Povijest Epohe

Portal Epoha za sebe kaže da je nastao na temeljima nekadašnjeg istoimenog časopisa Epoha, a koji je to ime dobio 2004. godine, nakon što je od 2001. godine izlazio pod imenom Zvono.

Riječ je o časopisu koji je izlazio kao stručni časopis za marketing i koji je, navodi se na stranicama portala Epoha, postao i službeno glasilo određenih udruga, među kojima je bila i Hrvatska udruga društava za tržišno natjecanje (HURA).

Časopis Epoha je, kako kažu, “zbog višeslojnih društveno-ekonomskih neprilika” prestao izlaziti u siječnju 2009. godine.

“Na brojne upite gdje smo i zašto smo ugasili tako vrijedno glasilo, odlučili smo revitalizirati Epohu u digitalnom obliku. Svi vi, dragi prijatelji koji osjećate potrebu izraziti svoje stavove, mišljenje i emocije putem našeg portala za kulturu komuniciranja Epoha, slobodno nam se javite, vaše ćemo poruke i uradke s veseljem objaviti”, stoji na stranicama portala.

Glavna urednica portala koji danas učestalo širi dezinformacije je Elia Pekica Pagon, izvršni urednik je Branko Pagon, a nakladnik je obrt Epoha. Portal je upisan u registar elektroničkih publikacija Agencije elektroničkih medija u ožujku 2020. godine.

NADOPUNA: Nakon objave ovog članka, Božo Skoko se posredstvom odvjetničkog ureda obratio Faktografu. Njegovo reagiranje možete vidjeti ovdje. U svom zahtjevu za ispravkom Skoko netočno tvrdi da ga novinarka Faktografa nije kontaktirala za komentar prije objave teksta. Boži Skoki smo na njegovu javno dostupnu fakultetsku e-mail adresu ([email protected]) poslali dva upita: 30. ožujka u 10:13 sati te 31. ožujka u 11:32 sata. Kao što smo naveli u članku, Skoko na te upite nije odgovorio, da bi kasnije u zahtjevu za ispravkom netočno tvrdio kako nikad nije ni kontaktiran.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.