Ocjena točnosti

Maras: Vlada će povećati plaće samo eliti

Hina / Dario Grzelj / dag

Vlada odlučuje za Plenkovićevu elitu, za 20 tisuća ljudi u Hrvatskoj, na mjesečnoj razini povećati plaću. Svi ostali, ništa“, ustvrdio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras u Saboru prilikom rasprave o poreznoj reformi.

Ovim izmjenama Zakona o porezu na dohodak mijenjaju se samo porezni razredi na koje se primjenjuje najviša stopa poreza na dohodak od 36 posto i to na način da se ona pomiče sa 17.500 na 30.000 kuna, dok će se na plaće do 30.000 kuna primjenjivati niža stopa od 24 posto.

Iz podataka Porezne uprave za 2017. godinu, vidljivo je kako je krug osoba koje će prosperirati od ove zakonske izmjene malen.

U platnom razredu od 18 do 20.000 kuna ukupno je 4.971 zaposlenika, a u razredu od 20 do 30.000 kuna njih 8.356 – ukupno, dakle, 13.329 ljudi.

U platnom razredu od 16 do 18.000 kuna je ukupno 7.425 ljudi, ali povećanje se odnosi na one koji prelaze 17.500 kuna. Od ove će mjere prosperirati i oni malobrojni koji prelaze plaću od 30.000 kuna s obzirom da će sada veći dio njihove plaće biti oporezivan po stopi od 24 posto.

Dakle, plaće će se povećati za manje od 20 tisuća ljudi, a ta će mjera istovremeno, prema Vladinim podacima, proračune lokalne i regionalne samouprave ostaviti kraćima za 210 milijuna kuna.

U obrazloženju Vlade stoji: „Navedenom mjerom, odnosno širenjem poreznog razreda, otvorio bi se prostor poduzetnicima za povećanjem plaća te bi se na taj način utjecalo na zadržavanje mladih u Republici Hrvatskoj i pozitivno utjecalo na konkurentnost visokoobrazovanih radnika u odnosu na zemlje u okruženju. Isto tako, mjerom širenja poreznog razreda olakšava se povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku porezno rasterećujući njihove mirovine i druge godišnje dohotke, koje primaju iz izvora izvan Republike Hrvatske, a koji su često potpadali jednim dijelom pod najvišu poreznu stopu“.

O nedovoljno socijalnoj osjetljivosti  ove porezne mjere Faktograf je već pisao kada su izmjene tek najavljene.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.