Aktualno

Zbog njenog iskaza pred Povjerenstvom, Jeras će Martinu Dalić tužiti za klevetu

Izvor: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ, N1

U iskazu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić ponovo je pokrenula pitanje kaznene odgovornosti osoba odgovornih za puštanje e-mail prepiske tzv. grupe Borg, autora lex Agrokora, u aferi Hotmail. Ovaj puta otišla je korak dalje – imenujući “krivca” protiv kojega je, kako tvrdi, podnijela kaznenu prijavu.

“Činjenica javne objave korespondencije o kojoj se ovdje radi nema nikakve veze s web domenom na kojoj je vođena, već kaznenim djelom neovlaštene povrede tajnosti tuđih elektroničkih poruka kažnjivim po članku 142 Kaznenog zakona, zbog čega sam podnijela kaznenu prijavu protiv Gorana Jerasa (osnivača Etične banke, op.a.) za kojeg smatram da je preuzimanjem e-mail komunikacije u kojoj je sudjelovao Zoran Besak neovlašteno omogućio objavu spomenute elektroničke komunikacije. O tome se g. Jeras hvalio u intervjuu 30. travnja 2017. N1 televiziji, iako nikad on osobno nije bio pozvan da sudjeluje i u kojoj aktivnosti Vlade vezano uz Agrokor, niti je ikada sa mnom bilo privatno, bilo službeno bio i u kakvoj komunikaciji”, stoji u njenom odgovoru, pročitanom pred Povjerenstvom.

U prilog pretpostavci da je Zoran Besak namjerno ili nenamjerno povezan s objavom ove elektroničke komunikacije, smatra Dalić, govori da su svi objavljeni screenshotovi presječeni prije imena Zorana Besaka, zbog čega je Povjerenstvo pogrešno zaključilo da on nije sudjelovao u ovoj komunikaciji.

Povjerenstvo je u ponedjeljak, podsjetimo, odlučilo kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

Nije se hvalio

Kada govorimo o curenju e-mailova i dijelu iskaza Dalić koji se na to odnosi, treba reći da Goran Jeras ne samo da nije dao intervju za N1 30. travnja 2017., nego u prvoj polovici prošle godine Agrokor niti ne spominje u svojim medijskim istupima, osim u Večernjem listu 9.lipnja 2017., kada kaže: “Dovoljno je reći da je mnogim našim članovima važnije to što nismo izloženi Agrokoru, nego garancija depozita.” To opet nema nikakve veze s aferom Hotmail.

Moguće je da se radilo o omašci bivše ministrice, jer je Jeras intervju za N1 dao točno godinu dana kasnije – 30. travnja 2018. No, u više od 23 minute nije se niti jednom pohvalio da je preuzeo i omogućio objavu spomenute komunikacije, što je lako provjerljivo na integralnoj snimci njegova gostovanja uživo. Ondje on objašnjava razloge zašto članovi Zadruge za etično financiranje, koji su pozvani u radnu skupinu od strane Mosta, tek tada, više od godinu dana nakon formiranja skupine Borg, istupaju u javnosti i komentiraju slučaj Agrokor. Ali ni u jednom trenutku ne navodi da je on pustio mailove u javnost, niti išta slično.

Sam Jeras navodi da u svom intervjuu na N1 televiziji 30. travnja 2018. nije niti u jednom trenutku rekao ni da je on osobno, niti da je bilo tko iz ZEF-a sudjelovao u objavljivanju e-mailova vezanih uz rad radne skupine za Lex Agrokor.

“Mediji su objavljivali i dokumente koji nisu postojali na serveru ZEF-a”

“Ono što sam rekao i što je potpuno točno je to da smo NAKON objave mailova u medijima na jasan i transparentan način objasnili ulogu ZEF-a u tom procesu i razloge zbog kojih se ZEF iz njega povukao, ne uzevši pritom ikakvu naknadu za svoj rad. Objavljeni mailovi su se uistinu nalazili na serveru ZEF-a, međutim, isto tako su se nalazili i na serverima InterCapitala, Texo Managementa, Altera Consultinga, Odvjetničkog ureda Šavorić, na javnom servisu Hotmail i tko zna na kojim sve drugim serverima na koje su pristigli tijekom tako nestrukturiranog procesa. Izdvajanje ZEF-a kao jedinog mjesta koji je mogući izvor mailova je zlonamjerno. Tijekom daljnjeg razvoja afere, mediji su objavljivali i dokumente koji nisu postojali na serveru ZEF-a, što jasno indicira da izvor informacija nije vezan uz ZEF”, odgovara nam Jeras.

Demantira Dalić i u dijelu kada kaže da on nikada nije bio pozvan da sudjeluje u radnoj skupini Vlade za Agrokor, argumentirajući to, među ostalim, i njenom knjigom, koja je također predana Povjerenstvu kao dio njenog odgovora na optužbe za sukob interesa.

“Tvrdi da nikada nije bila sa mnom u komunikaciji, a stavila me u knjigu”

“Zorana Besaka, tadašnjeg direktora financija ZEF-a sam osobno predložio kao člana radne skupine zbog svoje spriječenosti te sam od samog početka poziv za sudjelovanje u radnoj skupini tretirao kao poziv ZEF-u, a ne kao osobni poziv ni meni niti nekome drugome. Zoran Besak me kao zaposlenik ZEF-a redovito izvještavao o aktivnostima radne skupine za izradu Lex Agrokora, s obzirom da je sudjelovanje u toj radnoj skupini prema mojoj odluci spadalo u njegove radne zadatke koje je obavljao kao zaposlenik Zadruge. Gospođa Dalić proturječi sama sebi kada kaže da nisam osobno bio pozvan od strane Vlade da sudjelujem u bilo kojoj aktivnosti vezanoj uz Agrokor, budući da i u svojoj knjizi ‘Smrt ortačkog kapitalizma’ opisuje prezentaciju mogućeg modela rješavanja slučaja Agrokor koju sam održao na sastanku s premijerom Plenkovićem, kojem je i ona osobno prisustvovala. Također, gđa. Dalić me u istoj knjizi spominje na čak šest stranica što je neobično za nekoga tko istovremeno tvrdi da nikada nije sa mnom bila ni u privatnoj niti u službenoj komunikaciji”, navodi Jeras.

Kazneni zakon zaista propisuje zatvorsku kaznu za upad u tuđu poštu i njeno prosljeđivanje. Mediji pritom nisu i ne mogu biti kazneno gonjeni zbog ove prepiske zbog ogromnog interesa javnosti i odbijanja vlasti, pa i same Dalić, da otkrije autore lexa Agrokor.

Što se tiče onih koji su medijima otkrili mailove, kako nam je još proljetos objasnio odvjetnik Emil Havkić, kaznena odgovornost postojala bi tek “da je netko neovlašteno ušao u mailove, no ako je jedan od sudionika prepiske proslijedio mailove medijima, to nije kazneno djelo”.

Iz ovoga se može zaključiti kako Dalić upire prstom u Jerasa, a ne Besaka, upravo zato što njegov mail nije bio među primateljima te pošte. No, hoće li joj to biti dovoljno, odlučit će pravosuđe, kako u slučaju njene tužbe, tako i u slučaju Jerasove tužbe protiv Dalić. Goran Jeras je, naime, više puta javno navodio kako ne samo da nije sudjelovao u objavi tih mailova, nego i da je pitanje izvora elektroničkih poruka koje su objavljene u aferi Hotmail po njegovom dubokom uvjerenju “potpuno irelevantno i promašeno i služi isključivo kao pokriće za neoprostivo neprofesionalno upravljanje cijelim procesom pripreme Lex Agrokora”.

Dalić će na sud zbog klevete

“Taj posao se radio bez jasno definiranog zadatka, tima, budžeta, načina komuniciranja, izvještavanja i odgovornosti. Tok podataka je bio otvoren i proizvoljan, nitko ne može znati kome su sve mailovi prosljeđivani, kakva je razina sigurnosti svih servera na kojima su se nalazili niti bilo koju drugu posljedicu tako nestrukturiranog procesa”, napisao nam je u odgovoru.

Podsjeća i da je upravo zbog svojih aktivnosti u slučaju Agrokor Dalić smijenjena s funkcije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva te da je i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo odluku kojom se utvrđuje da je tijekom svog mandata prekršila načela obnašanja javne dužnosti, a ta činjenica “dovoljno govori o kredibilitetu njenih kvalifikacija prema drugim akterima tog procesa”.

“Međutim, s obzirom na najnovije optužbe iznesene na moj račun u javnosti, bit ću primoran zatražiti zaštitu putem suda”, zaključuje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.