Nakon upita Faktografa, Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Kopala radi utvrđivanja mogućeg sukoba interesa

Ana Brakus

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nakon novinarskog upita portala Faktograf otvorilo je predmet protiv Roberta Kopala, u medijima nazivanog prvim Plenkovićevim špijunom.

Kopal je aktualni premijerov posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost i predsjednik HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno doba, a otvaranje predmeta pred Povjerenstvom pokreće se zbog utvrđivanja okolnosti kupnje Kopalove knjige “Kreativnost 4.0: Evolucija i revolucija” od strane trgovačkog društva APIS IT d.o.o, koje je u većinskom vlasništvu Vlade RH.

Povjerenstvo se nakon upita Faktografa upušta u prikupljanje podataka i dokumentacije kako bi se odlučilo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Roberta Kopala koji je na poziciji državnog tajnika bio u Ministarstvu unutarnjih poslova  do 31. kolovoza 2018. godine.

Tjednik Nacional u izdanju od 24. prosinca 2018. godine  prvi je objavio tekst o Robertu Kopalu u kojem ga u više navrata dovodi u vezu s potencijalnim sukobom interesa. U tekstu se navodi da je čak 700 primjeraka knjige “Kreativnost 4.0: Evolucija i revolucija” autora Roberta Kopala i Darije Korkut (Nacional navodi kako je ona zaposlenica Sigurnosno-obavještajne agencije) otkupio APIS. Nakladnici knjige su Algebra, s kojom Robert Kopal surađuje i Visoka škola za financije i pravo – Effectus gdje je Kopal ranije bio dekan. Za gotovo polovinu ukupne naklade knjige APIS je izdvojio nešto više od 66 tisuća kuna. Informacije objavljene u tjedniku Nacional bile su povod za Faktografov upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u kojem smo od njih zatražili informaciju je li protiv Kopala u vezi sa spomenutim navodima objavljenim u tom tjedniku ili iz bilo kojeg drugog razloga, pokrenut ikakav postupak pred Povjerenstvom.

Kopal: U tri sam dana napunio Lisinski, to je još jedino Balašević napravio

„S čuđenjem i visokom dozom indignacije“, pisao je Nacional, Kopal je odbacio da je riječ i o kakvom sukobu interesa. Isto vrijedi i za APIS.

Za Nacional je Kopal poručio da će se njegova knjiga dijeliti na simpoziju za nastavnike osnovnih i srednjih škola.

„Ova knjiga će sada biti podijeljena za 2.500 nastavnika osnovnih i srednjih škola koji smo organizirali u Lisinskom. U tri sam dana napunio Lisinski, to je još jedino Đorđe Balašević napravio“, rekao je Kopal Nacionalu.

Upravo ovog tjedna održava se simpozij koji Kopal najavljuje. Agencija za odgoj i obrazovanje u suorganizaciji s Visokim učilištem Effectus organizirala je Obrazovnu konferenciju „Kreativnost i inovativnost u nastavi“, 10. siječnja 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu za osnovne škole, a  potom 11. siječnja 2019. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za srednje škole, kako je bilo najavljeno na stranicama Agencije. Obrazovna konferencija organizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja i gradonačelnika Grada Zagreba.

 “…kako siješ, tako ćeš i žeti…” i “…spajanje nespojivog…”

Moderator konferencije je Joško Lokas kojega nazivaju „renomiranim kreativcem“. Kreativnosti, čini se, nije nedostajalo ni pri imenovanju radionica koje su Kopal i Korkut održali pa se tako jedna od radionica zove “…kako siješ, tako ćeš i žeti…”, a druga “…spajanje nespojivog…”.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje Faktografu su potvrdili da za držanje predavanja i radionica Kopalu i Korkut neće biti isplaćena nikakva naknada, baš kao ni moderatoru Lokasu. Agencija nije morala ni unajmiti Koncertnu dvoranu.

„Temeljem zaključka gradonačelnika Grada Zagreba o prihvaćanju pokroviteljstva nad Obrazovnom konferencijom ‘Kreativnost i inovativnost u nastavi’, Gradski ured za kulturu odobrio je Agenciji za odgoj i obrazovanje besplatno korištenje prostora i tehničke usluge Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski za potrebe navedene konferencije“, odgovorili su nam iz Agencije.

Predavanja za ravnatelje

Spomenuta konferencija nije Kopalova prva suradnja s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

„Do sada je sudjelovao na jednom stručnom skupu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje – državni stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova RH ‘Uloga ravnatelja u unapređivanju kvalitete rada školske/domske ustanove’ koji je održan u Opatiji 20. i 21. ožujka 2018. godine. Na navedenom stručnom skupu gospodin Kopal održao je predavanje, ali mu nije isplaćena nikakva naknada“, poručili su nam iz Agencije.

Zanimljivo, kako se navodi na stranicama Visokog učilišta Effectus, Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje bila je jedna od promotorica knjige kada je ona tek izdana. Na promociji knjige u Novinarskom domu knjigu su promovirale i Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Suzana Hitrec, prof., predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Od Agencije za odgoj i obrazovanje Faktograf je zatražio i dodatno pojašnjenje koje su to kompetencije zbog kojih je upravo Kopal izabran za sudjelovanje na ovotjednoj obrazovnoj konferenciji, ali i na državnom stručnom skupu ravnatelja te je li i Agencija otkupljivala spomenutu knjigu.

„Agencija za odgoj i obrazovanje poziva predavače na svoje stručne skupove temeljem njihovih akademskih, znanstvenih, stručnih i profesionalnih znanja i kompetencija. Iz navedenih razloga je pozvan i gospodin Kopal kao predavač na navedenu konferenciju“, rekli su nam iz Agencije.

Rečeno nam je i da Agencija nije otkupila knjigu “Kreativnost 4.0: Evolucija i revolucija”, „već je Visoko učilište Effectus odlučilo svakom sudioniku konferencije donirati navedenu knjigu“.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"