Fizičke prijetnje i obračuni do sada su uključivali zastupnike, od jučer i premijera

A. Br.

U ovom sazivu Sabora zastupnici su već nekoliko puta bili na rubu fizičkog obračuna. Međutim, do jučer, u ovom i ni u jednom dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora u takvoj situaciji nije se našao predsjednik Vlade RH, kao što je tu jučer bio slučaj s Andrejem Plenkovićem.

Podsjetimo, premijer Plenković jučer je nasrnuo na Nikolu Grmoju, saborskog zastupnika Mosta nakon što je Grmoja vikao na jednog saborskog zastupnika HDZ-a: “Gdje si ti bio, gdje si ti bio kao i anemični?”. Unatoč tome što ih demantiraju snimke HTV-a, Vlada i sam premijer tvrde da je do Plenkovićeve reakcije došlo jer ga je Grmoja optužio za veleizdaju te da je s Grmojom tek htio porazgovarati. Premijerov nasrtaj bio je dovoljno ozbiljan da nadmaši i raniji ispad ministra obrane Damira Krstičevića.

U studenom 2017. godine  uzrujani Krešo Beljak, predsjednik HSS-a krajnje je burno reagirao tijekom saborske rasprave i saborske zastupnike HDZ-a pozivao na fizički obračun.

„Ljudima je dosta više i HDZ-a i Agrokora i pljačke! Dajte to prekinite više, dajte pauzu“, vikao je Beljak, na što se čuo glas nekog iz klupa vladajućih: „Lopova Beljaka je dosta!“Netko drugi, dubljeg glasa, ponovio je ponešto obzirnije: „I Beljaka im je dosta!“, zabilježio je Tportal.

Potom je predsjednik HSS-a pokrenuo verbalnu rafalnu paljbu.

„Dođi frajeru tu, dođi tu, dođi, ajde, ‘ko je to rekao? Ajde šta, dođi tu, ajde da vas vidim, di ste? Hrabri ste kad vas ima sto, a kada ste sami, gledate u pod. Kukavice, lopovi, to ste vi“, vikao je Beljak i iz saborskih klupa krenuo prema govornici.

Samo nekoliko dana kasnije, umalo je došlo do fizičkog obračuna između Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika Hrasta i  Živozidaša Ivana Pernara. Nakon što je osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak, netom nakon iščitavanja osuđujuće presude u haškoj sudnici počinio samoubojstvo, u Hrvatskom saboru je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, zastupnike obavijestio da će Sabor zastati s radom. No na njegovu obavijest reagirao je Ivan Pernar te zatražio da se nastavi s radom.

Kako je zabilježio Tportal, na to je iz saborskih klupa reagirao Hrvoje Zekanović, koji se hitro uputio prema Pernarovu mjestu. „Glupane glupi, idi se liječiti“, vikao je Zekanović, unoseći se Pernaru u lice. Zekanovića je slijedio HDZ-ov Damir Felak te je na Pernara bacio i papire.

“Što se sad bojiš?”

Jučerašnji incident nije jedini u kojemu su sudjelovali Hrvoje Zekanović i  Nikola Grmoja. U studenom prošle godine rasprava između te dvojice saborskih zastupnika ozbiljno se zahuktala.

U sveopćem metežu moglo se čuti Grmoju kako Zekanoviću govori “Što se sada bojiš?”, na što mu je Zekanović, između ostalog dobacio i “Mrš!“ Nešto kasnije Grmoja je došao i sjesti pored Zekanovića. Dan kasnije Hrvoje Zekanović tražio je Grmojinu javnu ispriku i tvrdio da ga je taj Mostovac pozivao na izlazak iz saborske dvorane i prijetio mu fizičkim okršajem. Ne samo da se Grmoja  odbio ispričati, već je Zekanovića nazvao „lažnim suverenistom“ i „hrvatskim Orbanom koji se jako prepao“ kada je sjeo pored njega. „ Ja sam rekao da izađemo van da mi objasni u čemu je problem, ali vjerojatno se on mene toliko boji da je to shvatio kao nekakvu fizičku prijetnju”, govorio je tada Grmoja.

Nekoliko mjeseci ranije, u veljači 2018., uz pomoć šefa Mostovaca Bože Petrova, Grmoja je, pak, spriječio da dođe do fizičkog obračuna između Mire Bulja i Željka Lackovića, saborskog zastupnika iz kluba Milana Bandića.

Torba, borba u kafiću i “glava idealna za kolac”

Ipak, najagresivniji postupci saborskih zastupnika u daljoj su prošlosti.

Tako se stariji čitatelji, mogu sjetiti incidenta iz 1990. godine kada je sin generala Janka Bobetka Ivan Bobetko kožnom aktovkom gađao zastupnika Srpske demokratske stranke Radoslava Tanjgu zbog izjave da se Srbi u Hrvatskoj nikada neće složiti s ustašoidnim režimom u kojem trenutno žive.

Koju godinu poslije, 1994., svjedočilo se prvoj tučnjavi u Saboru, ali u kafiću, ne sabornici, između HDZ-ova Drage Krpine i zastupnika Srpske narodne stranke Dragana Hinića. Godinu kasnije, HDZ-ov zastupnik Šime Đodan prijetio je kolegi iz HSLS-a Mladenu Vilfanu. Poručio mu je da mu je bolje zašutjeti jer mu je glava idealna za nabijanje na kolac, podsjetio je Jutarnji list.

Tadašnji HDZ-ov zastupnik, Ljubo Ćesić Rojs  u sabornici je 2001. šakom zamahnuo prema IDS-ovu zastupniku Dini Debeljaku, no tek ga je okrznuo. “Da sam ga pošteno odvalio, nikad ne bi ustao”, rekao je kasnije Rojs.

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"