Aktualno

Ministrica Divjak najprije darovala 217 milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru, a tek onda “zatražila da joj se sve razjasni”

foto HINA/ ik

Nakon što je Faktograf objavio da je kredit od 217 milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru ministarstvo Blaženke Divjak otpisalo kao poklon, ministrica Divjak odlučila se dopis s takvom odlukom povući i doznati zbog čega je uopće predložila otpis dugovanja. Podsjećamo, riječ je o kreditu koji je u potpunosti otplaćen iz proračuna Republike Hrvatske.

Naime, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Faktografu je rečeno da je dopis upućen Ministarstvu financija u travnju 2018. u  kojem ministarstvo Blaženke Divjak traži da Ministarstvo financija predloži Vladi Republike Hrvatske otpis navedenih potraživanja – povučen.

„Obzirom da je Vlada RH donijela odluku o potpori kapitalnih ulaganja u Kampus Sveučilišta u Mostaru, jedino Vlada RH može donijeti i odluku o otpisu potraživanja. Kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije zaprimilo odgovor Ministarstva financija od travnja 2018. godine, Ministarstvo financija je obaviješteno da je Ministarstvo znanosti povuklo dopis i zatražilo sastanak na navedenu temu“, rečeno je Faktografu iz ministarstva Blaženke Divjak.

Za odluku treba ekspertiza Ministarstva financija

Nakon opetovanih upita, iz Ministarstva obrazovanja, ali ni iz Ministarstva financija, do objave ovog teksta, nismo doznali kada se sastanak između tih ministarstava treba održati.

„Na sastanku će se zatražiti mišljenje Ministarstva financija jer je to financijsko – pravno pitanje za koje treba njihova ekspertiza s obzirom na temu i od kada datira Odluka Vlade“, poručio je Maro Alavanja, glasnogovornik HNS-a i posebni savjetnik za odnose s javnošću ministrice Blaženke Divjak.

Na pitanje koje je onda mišljenje ministrice Divjak o otpisu 217 milijuna kuna, Alavanja je poručio da je zbog toga sazvan spomenuti sastanak.

„Upravo je zato [ministrica] zatražila sastanak s Ministarstvom financija – da joj razjasne stvar“, rekao je Alavanja.

Kakav će stav na sastanku zauzeti Ministarstvo financija, ali ni što će predložiti Vladi RH u vezi sa spornim kreditom, nismo uspjeli doznati jer oni na naše upite već više od dva  tjedna – ne odgovaraju.

Dugogodišnji upiti Državne revizije

Podsjetimo, Državni ured za reviziju najmanje još od izvješća objavljenog u listopadu 2014. godine nalaže Ministarstvu obrazovanja da „regulira odnose sa Sveučilištem Mostar vezano za preuzimanje obveza po otplati kredita“.

Državni ured za reviziju u više je navrata jasno naglašavao da Ministarstvo obrazovanja, odnosno Vlada RH može tražiti povrat iznosa većeg od 217 milijuna kuna.

„(…) Ministarstvo ima pravo zahtijevati od Sveučilišta u Mostaru povrat svih isplaćenih iznosa na temelju Ugovora o kreditu, odnosno pravo na potpuni regres, Državni ured za reviziju predlaže pribaviti dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo radi li se o potpori Republike Hrvatske Sveučilištu u Mostaru ili o povratnim sredstvima te u skladu s tim provesti daljnje postupke (mjere za naplatu potraživanja ili isknjiženje potraživanja)“, navodi se u Izvješću iz 2017. godine.

Kako smo ranije pisali, u Izvješću koje je 2017. godine izradio Državni ured za reviziju, „navedeno potraživanje se odnosi na otplaćenu glavnicu i kamate po Ugovoru o kreditu zaključenom 4. kolovoza 2006. i dodatku I. Ugovora o kreditu zaključenom 29. siječnja 2009. između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Sveučilišta u Mostaru kao korisnika kredita te Ministarstva (znanosti i obrazovanja op.a) kao sudužnika. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 17. svibnja 2006. donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2007. do 2016. za potporu I. i II. faze programa kapitalnih ulaganja u kampus Sveučilišta u Mostaru. Kredit odobren u iznosu 183.700.468,00 kn , odnosno 25.372.761,52 EUR (prema tečaju na dan 19. srpnja 2006.) je iskorišten u razdoblju od 2006. do 2009., a otplaćen je u 16 jednakih polugodišnjih rata u razdoblju od 30. lipnja 2009. do 31. prosinca 2016. Kredit je u cijelosti otplaćen iz proračuna Republike Hrvatske.“

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.