Anka Mrak Taritaš protiv novog zakona, a na prošlim je izborima morala vratiti premašeni iznos donacija

M.B.

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Građansko -liberalnog saveza, izjavila je kako je Amsterdamska koalicija bila protiv novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je stupio na snagu prije nekoliko dana.

„Ponovila bih da smo kao Amsterdamska koalicija bili protiv novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji su vladajući donijeli samo nekoliko dana prije raspisivanja izbora, što predstavlja duboko nedemokratski čin i kojim dizanjem ograničenja na četiri milijuna kuna, u maniri Ive Sanadera, žele kupiti ove europske izbore “, rekla je te navela kao primjer prošle lokalne izbore kada je cijeli Zagreb bio “oblijepljen plakatima dr. Bandića“, a poslije je Bandić tvrdio da je potrošio nula kuna.

Međutim, i sama se Anka Mrak Taritaš, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, ogriješila o tadašnji Zakon o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe. Ona je, naime, tijekom istih spomenutih lokalnih izbora 2017. godine zaprimila donaciju u iznosu od 37.000 kuna što je za 7.000 kuna premašilo maksimalno zakonski dopušteni iznos.

Mediji su o tome pisali 6. kolovoza 2017., spominjući kako je od tih 7.000 kuna vratila u korist državnog proračuna tek 2.000 kuna, dok 5.000 nije uplaćeno.

Faktograf je stupio u kontakt s Ankom Mrak Taritaš da je upitamo nema li i sama neriješenih dugova iz prošle lokalne kampanje, no od nje smo saznali da je taj dug podmiren.

Dan nakon što su se o tome raspisali mediji, 7. kolovoza 2017. u državni proračun je uplaćeno spornih 5.000 kuna, što je vidljivo iz potvrde koju su suradnici Anke Mrak Taritaš poslali Faktografu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"