Aktualno

Anka Mrak Taritaš protiv novog zakona, a na prošlim je izborima morala vratiti premašeni iznos donacija

Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Građansko -liberalnog saveza, izjavila je kako je Amsterdamska koalicija bila protiv novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je stupio na snagu prije nekoliko dana.

„Ponovila bih da smo kao Amsterdamska koalicija bili protiv novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji su vladajući donijeli samo nekoliko dana prije raspisivanja izbora, što predstavlja duboko nedemokratski čin i kojim dizanjem ograničenja na četiri milijuna kuna, u maniri Ive Sanadera, žele kupiti ove europske izbore “, rekla je te navela kao primjer prošle lokalne izbore kada je cijeli Zagreb bio “oblijepljen plakatima dr. Bandića“, a poslije je Bandić tvrdio da je potrošio nula kuna.

Međutim, i sama se Anka Mrak Taritaš, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, ogriješila o tadašnji Zakon o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe. Ona je, naime, tijekom istih spomenutih lokalnih izbora 2017. godine zaprimila donaciju u iznosu od 37.000 kuna što je za 7.000 kuna premašilo maksimalno zakonski dopušteni iznos.

Mediji su o tome pisali 6. kolovoza 2017., spominjući kako je od tih 7.000 kuna vratila u korist državnog proračuna tek 2.000 kuna, dok 5.000 nije uplaćeno.

Faktograf je stupio u kontakt s Ankom Mrak Taritaš da je upitamo nema li i sama neriješenih dugova iz prošle lokalne kampanje, no od nje smo saznali da je taj dug podmiren.

Dan nakon što su se o tome raspisali mediji, 7. kolovoza 2017. u državni proračun je uplaćeno spornih 5.000 kuna, što je vidljivo iz potvrde koju su suradnici Anke Mrak Taritaš poslali Faktografu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.