Ocjena točnosti

Kuščević o referendumskoj inicijativi: To su sredstva naših poreznih obveznika

Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Sindikati ulažu znatna sredstva u vidljivost projekta (referendumske inicijative op.a.) koja dolaze iz sindikalnih članarina, ocijenio je Lovro Kušćević, ministar uprave uoči sjednice Vlade dodavši da su to „sredstva svih naših poreznih obveznika“.

Svojom izjavom ministar uprave sugerira da se sindikati financiraju sredstvima Državnog proračuna, što nije točno. Sindikat je dobrovoljna organizacija radnika, strukovna udruga, kojoj je osnovna zadaća štititi, braniti i promicati interese radnika. Zakon o radu (ZOR) navodi da radnici imaju pravo, po svojem slobodnom izboru, utemeljiti sindikat te se u njega učlaniti, uz uvjete koji mogu biti propisani samo statutom ili pravilima toga sindikata. Radnik, propisuje zakon, slobodno odlučuje o svojem pristupanju udruzi, odnosno istupanju iz nje.

ZOR govori i o imovini udruga (kako sindikata, tako i udruga poslodavaca) te navodi da udruge “mogu prikupljanjem upisnina i članarina te kupnjom, darovanjem ili na drugi zakonit način stjecati imovinu”. Člankom 189. ZOR-a definira se sindikalna članarina, odnosno obaveza poslodavca da na „zahtjev i u skladu s uputama sindikata, a uz prethodnu pisanu suglasnost radnika koji je član sindikata“, obračunava i iz plaće radnika usteže sindikalnu članarinu i redovito je uplaćuje na račun sindikata.

Drugim riječima, sindikati su dobrovoljne udruge u koje se članovi dobrovoljni uključuju. Iz sindikalne članarine koju uplaćuje svaki član, a ne iz državnog proračuna, financira se rad sindikata.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.