Razotkriveno

Za zločine u Jasenovcu krivi su ustaše, ne partizani

United States Holocaust Memorial Museum

“Dr. Razum: Nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!”, naslov je starog teksta s portala Sloboda.hr koji se opet počeo širiti među korisnicima društvenih mreža. Naslovnu tvrdnju izrekao je katolički svećenik i povjesničar Stjepan Razum.

U pitanju je tvrdnja koja je evidentno netočna. Ne samo da postoje jasni dokazi za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, već postoji i poimenični popis žrtava ustaškog režima. Dostupan je na internetskoj stranici Spomen područja Jasenovac. Do sada je u Jasenovcu poimenice pobrojano 83.145 žrtava ustaškog režima.

Jasenovac je bio najozloglašeniji koncentracijski logor fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata, zbog čega ga nazivaju i “Auschwitzom Balkana”. Ustaške su vlasti u Jasenovcu brutalno ubijale Srbe, Židove, Rome i političke protivnike.

Iako domaći revizionisti u svojim pokušajima prekrajanja ustaške povijesti često negiraju zločine počinjene u Jasenovcu, za međunarodnu javnost Jasenovac spada među najzloglasnija stratišta u Drugom svjetskom ratu. Američki Muzej u spomen holokausta procjenjuje da su ustaše u Jasenovcu između 1941. i 1945. godine pogubile između 77.000 i 99.0000 ljudi. Između 45.000 i 52.000 žrtava bili su Srbi. Ne postoje nikakvi dokazi da su zločine u Jasenovcu činili i pripadnici partizanskog pokreta.

O revizionističkom pokretu koji pokušava lažno prikazati zbivanja u Jasenovcu najopsežnije je izvještavao tjednik Novosti (npr. ovdje ili ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.