Za zločine u Jasenovcu krivi su ustaše, ne partizani

P.V.

“Dr. Razum: Nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!”, naslov je starog teksta s portala Sloboda.hr koji se opet počeo širiti među korisnicima društvenih mreža. Naslovnu tvrdnju izrekao je katolički svećenik i povjesničar Stjepan Razum.

U pitanju je tvrdnja koja je evidentno netočna. Ne samo da postoje jasni dokazi za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, već postoji i poimenični popis žrtava ustaškog režima. Dostupan je na internetskoj stranici Spomen područja Jasenovac. Do sada je u Jasenovcu poimenice pobrojano 83.145 žrtava ustaškog režima.

Jasenovac je bio najozloglašeniji koncentracijski logor fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata, zbog čega ga nazivaju i “Auschwitzom Balkana”. Ustaške su vlasti u Jasenovcu brutalno ubijale Srbe, Židove, Rome i političke protivnike.

Iako domaći revizionisti u svojim pokušajima prekrajanja ustaške povijesti često negiraju zločine počinjene u Jasenovcu, za međunarodnu javnost Jasenovac spada među najzloglasnija stratišta u Drugom svjetskom ratu. Američki Muzej u spomen holokausta procjenjuje da su ustaše u Jasenovcu između 1941. i 1945. godine pogubile između 77.000 i 99.0000 ljudi. Između 45.000 i 52.000 žrtava bili su Srbi. Ne postoje nikakvi dokazi da su zločine u Jasenovcu činili i pripadnici partizanskog pokreta.

O revizionističkom pokretu koji pokušava lažno prikazati zbivanja u Jasenovcu najopsežnije je izvještavao tjednik Novosti (npr. ovdje ili ovdje).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"