Aktualno

Ministarstvo rada odjednom nešto radi

foto HINA/Tomislav Pavlek/ tp

Hrvatska i Luksemburg jedine su države članice Europske unije (EU) koje još uvijek nisu ratificirale, odnosno potvrdile, Konvenciju Međunarodne organizacije rada (MOR) o tripartitnim konzultacijama radi promicanja provedbe međunarodnih radnih standarda. Skraćeno, riječ je o Konvenciji broj 144 koja je donesena prije 43 godine. To je jedna od četiri upravljačke Konvencije MOR-a i pripada među 12 najvažnijih konvencija te tripartitne organizacije. Njome se promoviraju djelotvorne konzultacije između Vlada i socijalnih partnera koje predstavljaju reprezentativne organizacije poslodavaca i sindikata na nacionalnoj razini. Preostale tri upravljačke Konvencije – broj 81 o radnoj inspekciji, broj 122 o politici zapošljavanja i broj 129 o inspekciji rada u poljoprivredi ratificirane su u Hrvatskoj.

Nakon višekratnih zahtjeva sindikalnih centrala da se ta konvencija ratificira, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (MRMS) lani je najavilo da će to i učiniti. Poticaj za taj iskorak bila je i lanjska kampanja za promociju ratifikacije Konvencije MOR-a broj 144 tijekom koje je održana nacionalna rasprava u organizaciji Ureda za radničke aktivnosti MOR-a i reprezentativnih sindikalnih središnjica te u suradnji s Međunarodnim centrom za obrazovanje MOR-a. Na njoj je Majda Burić, državna tajnica u MRMS-u kazala kako „može potvrditi“ da će Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava „predložiti Vladi da ratificira Konvenciju“.

Ministar rada jedan je od kandidata za izlazak iz Vlade

Sindikati su očekivali da će se to dogoditi najkasnije do lipnja ove godine i obilježavanja stogodišnjice MOR-a. Resornom ministarstvu nije se žurilo, ali jučer se odjednom konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije 144 pojavio u javnoj raspravi koja će trajati do sredine kolovoza. Interesantan trenutak, s obzirom da je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava jedan od kandidata za izlazak iz Vlade jer je prepreka za moguće otvaranje razgovora sa sindikatima o promjenama u mirovinskom sustavu nakon što su prikupili i Saboru predali više od 748 tisuća potpisa u referendumskoj inicijativi „67 je previše“. Na tu inicijativu Pavićevo ministarstvo reagiralo je oštrom protukampanjom koja je koštala dva milijuna proračunskih kuna.

Ministra rada, koji baze u HDZ-u nema pa ga je lakše i otpremiti iz Vlade, ne muči samo nefunkcioniranje socijalnog dijaloga, zahtjevi za izmjenama mirovinskog zakona koje podržavaju i koalicijski partneri HDZ-a, već i loše upravljanje projektima financiranim EU novcem. Njegova perjanica „Zaželi“ toliko se dobro provodi da je donesen akcijski plan za rješavanje zaostataka. Na ruku mu ne ide ni to što su njegovi suradnici dobili posao razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vrijedan 1,8 milijuna kuna koji je pod MRMS-om.

Ministarstvo rada odjednom je proaktivno

U takvom okruženju, ministarstvo rada odjednom proaktivno reagira i u javnu raspravu pušta zakon kojim će se potvrditi Konvencija 144. U tom dokumentu, na kojem stoji da je izrađen u lipnju ove godine, stoji da je konvenciju do sada ratificiralo 146 država članica MOR-a i gotovo sve države članice EU, „osim Luksemburga, Malte i Hrvatske“. Lani kada je najavljeno ratificiranje Konvencije 144 to je bilo točno. Ali je u međuvremenu i Malta  ratificirala Konvenciju, što je vidljivo na stranicama MOR-a. Dogodilo se to u veljači ove godine, s tim da će se početi primjenjivati s odgodom od godinu dana. Resorno ministarstvo ili je bilo površno ili je dokument odavno pripremljen pa se čekao pravi trenutak za njegovu publikaciju. Kada je taj trenutak stigao, nitko se nije sjetio provjeriti je li još uvijek točan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.