Razotkriveno

Egipatska kompanija demantirala da je obitelj Zelenski kupila luksuznu vilu na obali

Na profilima društvenih mreža i u pojedinim medijima objavljeno je da je obitelj Zelenski kupila vilu u egipatskom turističkom gradu El Gouni.
Foto: HINA/ Vlada RH/ ml

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele neprovjerenu informaciju: “Na egipatskoj obali otkrivena luksuzna vila ukrajinskog predsjednika Zelenskog/ Evo gdje završava novac hrvatskih poreznih obveznika!

U drugoj verziji informacija je formulirana ovako: “Zelenski kupuje luksuznu vilu u Egiptu, dok njegovi vojnici umiru na bojišnici.” (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5, 6).

Vijest da ukrajinski predsjednik, točnije njegova punica Olga Kiyashko, posjeduje vilu u Egiptu objavio je Mohammed Al-Alawi, čovjek koji se predstavlja kao egipatski istraživački novinar. Al-Alawi je objavio i navodni kupoprodajni ugovor, koji je s jedne strane potpisala Olga Kiyashko, a s druge predstavnik tvrtke Orascom Development. Predmet ugovora jeste vila u El Gouni, egipatskom turističkom gradu u vlasništvu spomenute kompanije Orascom.

Vijest da je Zelenski kupio vilu u Egiptu objavljena je i na pojedinim inozemnim, odnosno domaćim portalima, ali bez novih dokaza koji bi potvrdili vjerodostojnost prikazanog dokumenta.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Orascom demantirao da je obitelj Zelenski kupila vilu

U međuvremenu, vijest da je Volodimir Zelenski ili bilo tko drugi iz njegove obitelji kupio vilu u njihovom turističkom gradu oštro su demantirali predstavnici tvrtke Orascom Development. Vijesti o tome nazvali su “potpuno lažnim”.

“Kompanija je posvećena zaštiti privatnih podataka svojih klijenata”, napisali su u priopćenju. Ipak, nakon provjere u svojoj evidenciji utvrđeno je da nema dokaza o tome da Zelenski ili bilo koji drugi član njegove obitelji ima nekretninu u El Gouni, navedeno je u demantiju Orascoma.

Također, iz kompanije su naveli da je vila koja se nalazi na fotografijama što prate ovu vijest – vila za koju se tvrdi da pripada Zelenskom, odnosno nekom iz njegove obitelji – trenutačno u vlasništvu jedne egipatske obitelji.

I ukrajinski Centar za suzbijanje dezinformacija tvrdi da vilu nije kupio Zelenski

Navode o vili u Egiptu u vlasništvu članova obitelji Volodimira Zelenskog demantirao je i ukrajinski Centar za suzbijanje dezinformacija, koji je pod kontrolom ukrajinske vlade.

“Nitko iz obitelji Zelenski pa niti roditelji nekog od članova obitelji nema nikakvu nekretninu u Egiptu. Centar za suzbijanje dezinformacija o tome je obaviješten iz Ureda predsjednika Ukrajine. Dakle, lažne su vijesti o tome, kao što su lažne i objavljene kopije “dokumenata”, promovirane od strane ruske propagande s ciljem diskreditiranja ugleda Vladimira Zelenskog na svjetskoj pozornici”, objavio je ukrajinski Centar za suzbijanje dezinformacija.

Isključivo na temelju objavljenog dokumenata, bez dodatnih dokaza koji bi potkrijepili njegovu vjerodostojnost ili na drugi način ukazali na točnost informacije, ne može se pouzdano tvrditi da je obitelj Zelenski kupila vilu u Egiptu.

K tome valja napomenuti da je neprovjerenih, odnosno netočnih informacija o nekretninskim poslovima obitelji Zelenski bilo i ranije. Primjerice, koncem prošle godine objavljeno je da je Zelenski svojim roditeljima kupio kuću vrijednu osam milijuna dolara, ali ispostavilo se da je riječ o dezinformaciji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.