Razotkriveno

Netočno je da “imigracija i kriminal prisiljavaju Volvo na bijeg iz zemlje”

Izvor: Volvocars.com

“Volvo ne planira preseliti svoje sjedište (iz Göteborga) i Håkan se nije referirao na imigacije ni u jednom od svojih intervjua”, odgovorili su za Faktograf iz kompanije Volvo, kada smo krenuli tragom bombastičnog teksta pod naslovom “‘Švedski raj’ – Imigracija i kriminal prisiljavaju Volvo na bijeg iz zemlje” objavljenog na portalu Logično.

Dostavili su nam i poveznice na tekstove u medijima koji su nastali kao rezultat razgovora generalnog direktora kompanije Håkana Samuelssona s novinarima medija Svenska Dagbladet, Švedskog radija [1, 2] i NT.se.

Iz njih je vidljivo da je portal manipulativno kompilirao njegove izjave za švedske medije kako bi – huškao na izbjeglice.

Njegovu izjavu o percepciji sigurnosti u Švedskoj hrvatski je portal kompilirao iz različitih medija, pripisujući ih tek Svenska Dagbladetu, a probleme Volva s privlačenjem novih kadrova sveo na samo jedan, pritom “začinivši” Samuelssonove izjave nepostojećim citatima.

Za početak, malo pozadine. Samuelsson je, naime, još 2017. godine objavio kako će 2019. godine svi novi modeli Volva biti električni ili hibridi. Međutim, godina je započela predstavljanjem novog Volvo V60 Cross Countryja, koji je isključivo dizelaš, pa je šef Volva morao odgovarati na pitanja novinara o zaostajanju u elektrifikaciji. Rokovi su bitno pomaknuti, pa je i u srpnju razgovarao o istoj temi, budući da interes za električnim automobilima na tržištu ne jenjava.

Cherrypicking

U razgovoru s medijima Samuelsson je izlistao niz problema koje je potrebno razriješiti kako bi Volvo privukao kadrove nužne za prebacivanje s proizvodnje dizelaša na električna vozila: od, prema njegovom mišljenju, previsokih poreza na menadžerske plaće i nedovoljno lakog otpuštanja radnika, preko nedostatka internacionalnih škola i priuštivog stanovanja za nove kadrove, do činjenice da se o Švedskoj sve češće govori kao o nesigurnoj zemlji.

“Definitivno ne pomaže kada ljudi čitaju o pucnjavi u Göteborgu i pitaju se usuđuju li se ovamo preseliti”, Samuelsson jest kazao za SvD. No, portal Logično izdvaja ovu izjavu, preskače ostatak intervjua i poentira završnim citatom Samuelssona, koju list SvD naziva dalekom najavom o selidbi središta Volva: “Trenutno nismo ni blizu takvoj raspravi, ali, da, to bi se možda moglo dogoditi u budućnosti”. Pritom tu najavu Logično pripisuje isključivo kriminalu, iako je iz intervjua jasno da se odnosi na sve nabrojane probleme te da su prije izjave o selidbi umetnute dvije rečenice koje ne postoje u intervjuu za SvD: “Proizvodimo automobile i mi ne možemo riješiti taj problem. Činjenica je da se sjedišta sele u zemlje u kojima stvari funkcioniraju”.

Autor teksta Mikael Törnwall potvrdio je za Faktograf da je na web stranici SvD objavljen cjeloviti intervju, odnosno da se ne radi o skraćenoj verziji objave iz tiska. Ove rečenice pronašli smo u tekstu objavljenom na NT.se, no one se ne odnose isključivo na kriminal već i na nedostatak škola i smještaja.

Ni na jednoj poveznici poslanoj iz Volva nismo pronašli da se Samuelsson žali na sigurnost postojećih zaposlenika ili da investitori smatraju da grad nije dovoljno siguran da bi ondje bilo sjedište kompanije, odnosno, kako to Logično navodi: “On [Samuelsson se] požalio da silovito nasilje u Göteborgu stvara nekoliko problema proizvođačima automobila, ne samo u pogledu sigurnosti zaposlenika, već i u potrazi za novim osobljem. Prema njegovim riječima, kada bi kandidati saznali da će im mjesto rada biti u tom gradu, oni će odbiti ponudu, a čak bi i strani investitori izrazili nezadovoljstvo, smatrajući da grad više nije siguran da bude njihov glavni grad.”

10 do 20 pucnjava godišnje na više od milijun stanovnika

Da je percepcija Švedske u međunarodnoj, pa i u hrvatskoj, problematična, nije stvar spora. O tome smo ranije pisali povodom teksta koji Švedsku portretira kao leglo kriminala, posebno silovanja, i to ne na desnoj medijskoj margini, već u srednjostrujaškom Jutarnjem listu. Taj je tekst do te mjere bio zasićen lažima, poluistinama i manipulacijama da je na njega reagirao i švedski ambasador.

Selektiranje izjava za tekst koji je objavljen na portalu Logično na tome je tragu. Naime, oni se pozivaju na reakciju lokalnog policijskog šefa Erika Norda, ne navodeći ni direktne citate, ni konkretne Nordove odgovore, niti izvor njegovih izjava. Samo da je prigovorio što ovakvi komentari proizlaze iz informacija koje kolaju društvenim mrežama.

Izjavu načelnika Norda pronašli smo u Göteborgs-Postenu. A Nord je kazao da grad ne bilježi nikakav značajan porast ubojstava u zadnjih deset godina, premda ne poriče da se u tom periodu tip ubojstava s onih izazvanih opijanjem i osobnim obračunima pomakao prema pucnjavama, motiviranim kriminalom.

Zadnjih godina u tom gradu se događalo između 10 i 20 pucnjava, ove godine radi se o 13; broj poginulih u pucnjavama kretao se i kreće se između jedne i tri osobe, a broj ozlijeđenih između tri i osam, iznio je Nord, dodajući da neće biti zadovoljan dok se te brojke ne svedu na nulu.

Pokušavajući ga prikazati malenim, kriminalom poharanim gradićem, za Göteborg portal navodi kako ima tek 572 tisuća stanovnika. No, radi se o drugom najvećem gradu Švedske, a područje za koje Nord iznosi statistike ima više od milijun stanovnika, što bi značilo da je usporediv sa Zagrebom.

PU Zagrebačka u svojim statistikama ne objavljuje detalje, odnosno način stradanja žrtava ubojstava pa je nemoguće komparirati brojke Zagreba sa spomenutim brojkama iz Göteborga, ali kao ilustraciju navodimo da je prošle godine na području Zagreba ubijeno šest osoba, a godinu dana ranije devet.

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.