Ocjena točnosti

Majetić: Zakon o radu se mijenja rjeđe od Ustava

Zakon o radu se mijenja rjeđe od Ustava RH“, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gostujući u ponedjeljak u programu Studio uživo N1 televizije.

Tvrdnja da je Zakon o radu (ZOR) mijenjan rjeđe od Ustava nije točna. Ustav Republike Hrvatske stupio je na snagu danom proglašenja 22. prosinca 1990. godine. Zadnja izmjena bila je 2014. godine, a ukupno ih je, prema podacima koje je prilikom objave pročišćenog teksta naveo Ustavni sud, bilo pet.

Sa ZOR-om je situacija malo kompliciranija. Prvi ZOR donesen je 1995. godine i primjenjivao se do kraja 2009. godine. Tijekom 14 godina primjene prvog ZOR-a, on je mijenjan deset puta. S prvim danom 2010. godine, na snagu je stupio novi ZOR koji je mijenjan tri puta i prestao je važiti s donošenjem aktualnog ZOR-a koji je u primjeni od kolovoza 2014. godine i do sada je doživio jednu izmjenu radi usklađivanja s direktivama EU.

Kada se sve zbroji, ZOR je mijenjan 17 puta. U periodu od 1995. godine do danas, naime, tri zakona doživjela su 14 izmjena i dopuna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.