Aktualno

Već smo imali ministricu koja je počinila prometni prekršaj pa “nije morala doma”

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

„Da ministar napravi prekršaj u prometu, pogotovo da je ministar prometa, vjerojatno bi trebao doma“, rekao je danas ministar prometa Oleg Butković okupljenim novinarima pred Hrvatskim saborom, prenosi N1 televizija.

Ministar Butković odgovarao je na pitanja povezana s prometnim prekršajem, odnosno prebrzom vožnjom, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića.

Da ministrova pretpostavka nije točna, pokazuje slučaj donedavne ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i reakcija predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, nakon što je tadašnja ministrica Gabrijela Žalac u ožujku ove godine izazvala prometnu nesreću i pregazila djevojčicu, vozeći pri tom bez valjane vozačke dozvole, premijer i drugi članovi vlade stali su u njezinu obranu.

Ministricu Žalac branili su ministri, a sam Butković nije želio komentirati njezin slučaj

Primjerice, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na pitanje treba li ministar dati ostavku ako prekrši zakon, Horvat je rekao: “Odgovorni smo i sve ono što radimo mora biti predstavljeno javnosti. Nakon kvalitetne analize ministrica i premijer obratit će se javnosti”.

“Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen”, rekao je Horvat.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je stao na stranu ministrice Žalac.

„Nesreća se svakome može dogoditi, rekao je Kujundžić, dodavši da ministrica Žalac ne bi trebala podnijeti ostavku.

Ministričinu vožnju bez valjane vozačke dozvole Kujundžić nazvao je tada „samo formalnim propustom“.

Za razliku od aktualnog slučaja sudca Turudića, sam ministar Butković na pitanja novinara odbijao je u aferi ministrice Žalac odgovoriti konkretno, ponavljajući tek da je riječ o njegovoj “kolegici”.

Za premijera Plenkovića “priča” je brzo bila završena

I premijer Andrej Plenković tada je bio pun razumijevanja za prometni prekršaj ministrice Žalac.

Štoviše, kako smo ranije pisali, s obzirom na blagi tretman nakon evidentnog kršenja zakona u slučaju tadašnje ministrice, na novinarsko pitanje poručuje li se na taj način građanima RH da mogu poput ministrice voziti dvije i pol godine nakon isteka valjanosti vozačke dozvole, premijer je netočno rekao da je riječ o banalizaciji.

„Banalizirate, a to nije dobro. Vrlo jednostavno ću vam objasniti – to što ona (ministrica Gabrijela Žalac op.a.) nije produljila vozačku, ne znači da drugi ne trebaju produljivati. Ona je priznala propust i najavila da će ga ispraviti. Ona, kao i svi drugi građani RH koji ne produlje vozačku dozvolu, platit će prekršajnu kaznu, što je ona i učinila. Što se mene tiče, ta priča je završena“,  odgovorio je tada premijer Andrej Plenković novinaru N1 televizije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.