Razotkriveno

Netočno je da 500 klimatologa tvrdi kako ne postoji klimatska kriza

Stock

Više hrvatskih portala zadnjih dana izvijestilo je o peticiji koja bi navodno trebala pokazati da klimatska kriza nije stvarna ugroza za čovječanstvo. Pa tako npr. portal Tribun.hr (u tekstu arhiviranom ovdje) javlja da je peticiju potpisalo “čak 500 znanstvenika iz područja klimatologije”, dok portal Priznajem.hr u tekstu povodom iste peticije (arhiviranom ovdje) tvrdi kako “danas u svijetu postoji veliki broj vrhunskih znanstvenika koji negiraju planetarno-globalni i ekološko-fanatični pokret borbe protiv klimatskih promjena”.

Citirane tvrdnje su netočne. Prema podacima američke agencije NASA, čak 97 posto klimatologa koji redovito objavljuju znanstvene radove na ovu temu slaže se da globalno zagrijavanje izazvano ljudskim djelovanjem ugrožava opstojnost života na Zemlji.

Peticija kojom se pokušava minorizirati značaj klimatske krize doista postoji, te je skupila oko 500 potpisa. Ali nisu je potpisivali isključivo klimatolozi, čak ni isključivo znanstvenici. Također, inicijatori peticije otprije su poznati po neznanstvenim izjavama kojima su pokušali umanjiti značaj klimatske krize, kao i po vezama s industrijom fosilnih goriva. Upravo su veliki proizvođači fosilnih goriva (nafte, prirodnog plina i ugljena) među vodećim svjetskim zagađivačima, zbog čega osvještavanje ugroze koju predstavlja klimatska kriza posebno ugrožava njihovo poslovanje.

Peticiju o kojoj je riječ je pokrenula nizozemska organizacija Climate Intelligence Foundation (Clintel), a u zaglavlju teksta peticije potpisan je osnivač ove organizacije Guus Berkhout. Iz službene biografije s njegove web stranice jasno je da Berkhout nije klimatolog, već fizičar. Karijeru je započeo u naftnoj kompaniji Shell, gdje je radio od 1965. do 1976. godine. Specijaliziran je za geološka istraživanja ležišta fosilnih goriva. Središnja tvrdnja Berkhoutove peticije glasi da globalno zagrijavanje nije uzrokovano ljudskim djelovanjem, već je u pitanju samo prirodni ciklus zagrijavanja i hlađenja.

“Geološki arhivi otkrivaju da je Zemljina klima varirala onoliko dugo koliko planet postoji, izmjenama prirodnih hladnih i toplih faza. Malo ledeno doba završilo je relativno nedavne 1850. godine. Stoga nije iznenađujuće da trenutno doživljavamo period zatopljenja”, navodi se u peticiji. Međunarodna znanstvena zajednica tezu o cikličkoj izmjeni toplih i hladnih perioda demantirala je u više navrata. Najnovije istraživanje na ovu temu u časopisu Nature objavljeno je u srpnju 2019 godine: proučavajući dostupne podatke, tim znanstvenika utvrdio je kako ne postoje dokazi da su se tijekom zadnjih 2000 godina na Zemlji prirodno izmjenjivali topli i hladni klimatski periodi. Argument o Malom ledenom dobu u razdoblju između 1300. i 1850. godine također nije adekvatna paralela za objašnjavanje trenutnih razina zagrijavanja: ono što se naziva “Malim ledenim dobom” nije utjecalo na globalne temperature, već se radilo samo o regionalnim temperaturnim promjenama.

Upitna je i vjerodostojnost većeg broja potpisnika Berkhoutove peticije. Britanski neprofitni medij DeSmog, specijaliziran za izvještavanje o energetici i zaštiti okoliša, još početkom rujna najavio je da “Poricatelji znanosti o klimi planiraju dezinformacijsku kampanju u Europi”. Otkrili su tada da se priprema (u međuvremenu objavljena) Berkhoutova peticija, te popisali njene potpisnike otprije poznate po neznanstvenim tvrdnjama o klimatskim promjenama. Istaknuli su i poveznice potpisnika Berkhoutove peticije s energetskom industrijom, koja spada među vodeće svjetske zagađivače.

Iako se hvale s više od 500 potpisa, na službenoj stranici organizacije koja je pokrenula peticiju pod njenim tekstom potpisano je samo 14 ljudi, koje se naziva “ambasadorima Europske klimatske deklaracije”. Niti jedan od predmetnih “ambasadora” nije klimatolog. Osim Berkhouta, među “ambasadorima” su još navedeni:

Profesor Richard Lindzen – SAD
Profesor Reynald Du Berger – Francuska Kanada
Profesor Ingemar Nordin – Švedska
Terry Dunleavy – Novi Zeland
Jim O’Brien – Irska
Viv Forbes – Australija
Profesor Alberto Prestininzi – Italija
Profesor Jeffrey Foss – Engleska Kanada
Profesor Benoît Rittaud – Francuska
Morten Jødal – Norveška
Profesor Fritz Vahrenholt – Njemačka
Rob Lemeire – Belgija
Viskont Monckton of Brenchley – UK

Richard Lindzen je američki fizičar, poznat po izjavama u kojima negira realnost klimatskih promjena. Netočne i neutemeljene Lidnzenove tvrdnje evidentirala je i demantirala neprofitna organizacija Skeptical Science, posvećena promicanju znanstveno utemeljenih činjenica o klimatskim promjenama.

Reynald Du Berger je geofizičar koji se bavio seizmologijom. Prema podacima koje je skupio De Smog, na svom blogu u više je navrata negirao realnost klimatskih promjena, te tvrdio da je temperatura na Zemlji prestala rasti još prije 15 godina.

Ingemar Nordin također nije klimatolog, već profesor na Odjelu za kulturu i komunikaciju Sveučilišta Linköping. U znanstvenom radu bavi se filozofijom znanosti i tehnologije, političkom filozofijom i filozofijom medicine. Suosnivač je organizacije Štokholmska inicijativa, koja negira realnost klimatskih promjena i jedan od redovitih autora na blogu ove organizacije.

Novozelanđanin Terry Dunleavy uopće nije znanstvenik, već bivši novinar. Osnivač je organizacije New Zealand Climate Science Coalition koja negira realnost klimatske krize.

Sličnu organizaciju u Irskoj je osnovao Jim O’Brien, po obrazovanju inženjer elektrotehnike, koji se također ne bavi znanošću. O’Brien je energetski konzultant i lobist.

Australac Viv Forbes, prema informacijama koje je prikupio DeSmog, diplomirao je geologiju, aktivan je na Australskom institutu rudarstva i metalurgije, a ima 40 godina radnog iskustva u rudarskim kompanijama koje se bave iskopavanjem ugljena, najprljavijeg i najštetnijeg među fosilnim gorivima.

Alberto Prestininzi također nije klimatolog, već profesor geologije na rimskom Sveučilištu La Sapienza, također poznat po negiranju realnosti klimatskih promjena.

Jeffrey Foss je profesor filozofije na Sveučilištu Victoria u Kanadi. Surađuje s organizacijom Frontier Centre for Public Policy, također poznatoj po negiranju klimatskih promjena (DeSmog).

Ni Francuz Benoît Rittaud, pred čijim imenom također stoji profesorska titula, nije klimatolog. Rittaud je profesor matematike na Sveučilištu u Parizu.

Norvežanin Morten Jødal je biolog, koji ne negira da ljudsko djelovanje uzrokuje klimatske promjene, ali tvrdi da je neopravdano zbog toga govoriti o klimatskoj krizi. Jødal javno iznosi stav da su trenutne prognoze o štetnom utjecaju klimatskih promjena neopravdano katastrofične.

Fritz Vahrenholt je kemičar, profesor na Sveučilištu u Hamburgu. Prema podacima koje je prikupio DeSmog, Vahrenholt je u više navrata negirao da staklenički plinovi uzrokuju globalno zagrijavanje. Radio je za više velikih energetskih kompanija u Njemačkoj.

Ni Belgijanac Rob Lemiere nije klimatolog, već građevinski inženjer. Za sebe kaže da je nekad bio žestoki ljevičar i podržavao Zelenu stranku, a onda je doživio obraćenje i postao konzervativac.

Na kraju, Christopher Monckton je britanski plemić i političar, član stranke UKIP, zadnjih godina poznat po istupima u kojima negira klimatske promjene (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.