Sud u Haagu nije odlučio da Srbija mora platiti Hrvatskoj ratnu odštetu

P.V.

Društvenim mrežama ponovo se širi tekst koji je portal Dnevno.hr (arhiviran ovdje) objavio u siječnju 2017. godine, a iznad kojeg stoji sljedeći naslov: “JESTE LI ZNALI? Odlukom Haaga imamo pravo na 43,5 milijardi eura odštete od Srbije! Što se čeka?”.

Iz citiranog naslova kod čitatelja bi se trebao stvoriti dojam da je Haški sud odlučio kako Hrvatska ima pravo na isplatu ratne odštete od Srbije, ali iz nekog razloga tu odštetu još nije naplatila. Međutim, takva odluka ni na jednom sudu nije donesena. Tekst na portalu Dnevno.hr zapravo iskrivljuje činjenice vezane za odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu iz veljače 2015. godine.

Međunarodni sud pravde (kojeg ne treba miješati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, također lociranim u Haagu) donio je 3. veljače 2015. odluku o odbacivanju tužbi kojima su se Hrvatska i Srbija međusobno optuživale za genocid. Niti jednoj od dvije države nije dosuđeno pravo na ratnu odštetu, ali je sud u zadnjoj rečenici odluke naglasio kako su se oni bavili samo utvrđivanjem je li se tijekom ratnih devedesetih na prostorima Hrvatske ili Srbije dogodio zločin genocida. Odluka da se genocid nije dogodio, objasnio je Međunarodni sud pravde, ne apsolvira ni Hrvatsku, ni Srbiju od odgovornosti za druge zločine počinjene tijekom rata.

“Ako su se događala kršenja drugih međunarodnih propisa, Stranke ostaju odgovorne za njihove posljedice. Sud ohrabruje stranke da nastave suradnju i razmotre nuđenje prikladnih reparacija (ratne odštete, op.a.) žrtvama kršenja međunarodnih propisa, konsolidirajući tako mir i stabilnost u regiji”, zaključna je rečenica odluke Međunarodnog suda pravde.

Iz ove formulacije jasno je kako ne stoji tvrdnja da Hrvatska “ima pravo na 43,5 milijardi eura odštete od Srbije”. Čak i kad bi se dvije zemlje dogovorile o isplati odštete žrtvama rata, iznos odštete morao bi biti usuglašen izravnim pregovorima ili međunarodnom arbitražom.

Utvrđivanjem iznosa ratne štete u razdoblju od 1990. do 1999. godine u Hrvatskoj se već bavila Državna revizija. Utvrdili su da je izravna ratna šteta iznosila 236,4 milijarde kuna, što je nešto više od 30 milijardi eura. Do spomenute brojke od 43,5 milijardi eura došlo se pribrajajući direktnoj ratnoj šteti i procijenjeni iznos novca koji je RH utrošila na razne naknade i povlastice za žrtve i stradalnike rata, povratnike i branitelje.

Podaci o ratnoj šteti i izdacima za branitelje, žrtve i stradalnike rata u RH sistematizirani su na jednom mjestu u radu koji je 2001. objavljen u Reviji za socijalnu politiku. Ti su podaci poslužili kao izvor obmanjujućeg podatka da Hrvatska ima pravo na 43,5 milijardi eura ratne odštete. Informaciju je izvorno objavio Portal dnevnih novosti, koji se predstavlja kao “glasilo hrvatskih branitelja”. Izvorni tekst uklonjen je s ovog portala, ali i dalje je moguće pronaći njegovu arhiviranu verziju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"