Razotkriveno

Nije točno da je Hrvatska korumpiranija čak i od Rusije

Poznata je činjenica da Hrvatska ima problem s korupcijom. Koji je, međutim, točan opseg tog problema? Društvenim je mrežama ovoga tjedna počela kružiti tvrdnja da je Hrvatska najkorumpiranija država Istočne Europe, gora čak i od Rusije. Uvidom u relevantne podatke utvrdili smo kako se radi o dezinformaciji, koja je rezultat manipuliranja javno dostupnim istraživanjima i statističkim podacima.

Tvrdnja da je Hrvatska najkorumpiranija država Istočne Europe dolazi od think-tanka International Leaders Summit. Ovaj think-tank je na Mediumu (platformi za objavu blogova, na kojoj bilo tko može objaviti tekst) objavila članak na engleskom jeziku (arhiviran ovdje), naslovljen “Hrvatska – članica NATO-a i EU rangirana kao najkorumpiranija država u Istočnoj Europi – Rusija Vladimira Putina na drugom mjestu”. U predmetnoj objavi stoji da je korupcija u Hrvatskoj između 2005. i 2014. godine “pojela” ukupno 35,6 milijardi dolara.

“Bazirano na izvještajima koje su prezentirali Global Financial Integrity, International Leaders Summit, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka – nezakoniti odljev novca iz Hrvatske zbog kriminala, korupcije i porezne evazije iznosio je 35,6 milijardi dolara u razdoblju od 2005. do 2014., što ukupno iznosi 73% hrvatskog BDP-a iz 2015. U istom vremenskom periodu, nezakoniti odljev novca iz Rusije iznosio je 57% BDP-a”, tvrdi think-tank International Leaders Summit.

Najprije treba istaknuti da izneseni podaci nikako ne mogu poslužiti u svrhu utvrđivanja da je jedna zemlja korumpiranija od druge. Čak i kad bismo povjerovali u točnost iznesenih podataka, nemoguće je previdjeti da je ruski BDP znatno veći od hrvatskog, pa bi tako i apsolutni iznosi iznesenog novca bili veći, bez obzira na razlike u postotnim udjelima. BDP Rusije je 2015. godine iznosio 1,364 bilijuna dolara pa je 57% od tog iznosa oko 777 milijardi dolara. Osjetno više od 35,6 milijardi koje su u istom vremenskom roku navodno izvučene iz Hrvatske.

Iskrivljuju nalaze istraživanja na koje se pozivaju

Izneseni podaci, međutim, nemaju uporište u izvorima na koje se pozivaju autori bloga na Mediumu. Potvrđeno nam je to iz američkog think-tanka Global Financial Integrity, koji redovito provodi i objavljuje istraživanja o nezakonitom odljevu novca iz zemalja u razvoju kroz lažne fakture. Upravo na njihovo istraživanje se pozivaju autori bloga na Mediumu. Međutim, kako je za Faktograf potvrdio ekonomist zaposlen u think-tanku Global Financial Integrity Rick Rowden, iznesene tvrdnje netočno prezentiraju nalaze istraživanja “Illicit Financial Flows to and from Developing Countries: 2005-2014”, objavljenog 2017. godine.

“Prvo, izvještaj na koji se referirate, promatra samo jedan aspekt nezakonitog odljeva novca, i to izdavanje lažnih računa u međunarodnoj trgovini. Iako smatramo da je izdavanje lažnih računa važna vrsta nezakonitog odljeva novca, ovaj problem ima i mnoge druge aspekte. Naš izvještaj uopće se ne bavi ‘nezakonitim odljevom novca zbog kriminala, korupcije i porezne evazije’. Drugo, mi ne prezentiramo svoje podatke kroz udjele u BDP-u. Naša analiza za ovaj izvještaj bazirala se na podacima iz MMF-ove baze podataka DOTS, a promatrali smo 148 zemalja u razvoju, te analizirali svaku zemlju posebno, kao i njihovu trgovačku razmjenu s 36 naprednih ekonomija. Podatke prezentiramo na dva načina: za 2014. godinu, kao i za dulji period od 2005. do 2014. godine, te dajemo nisku i visoku procjenu. Kad je u pitanju ovaj dulji period, niža procjena izdavanja lažnih računa za Hrvatsku je 51,4 milijarde dolara (oko 15% ukupne vrijednosti hrvatske trgovinske razmjene s 36 naprednih ekonomija), dok viša procjena iznosi 85,7 milijardi dolara (oko 25% ukupne trgovinske razmjene s 36 naprednih ekonomija)”, objašnjava Rowden u e-mail korespodenciji koju smo vodili s think-tankom Global Financial Integrity.

Rowden također ističe kako je Global Financial Integrity na istu temu objavio i noviji izvještaj, koji pokriva period od 2006. do 2015. godine. Idući izvještaj na istu temu namjeravaju objaviti u siječnju 2020. godine.

Hrvatska ni blizu Rusiji

Koliko je, dakle, Hrvatska doista korumpirana? Nešto pouzdaniji odgovor na ovu temu može ponuditi Indeks percepcije korupcije, redovito istraživanje koje provodi međunarodna organizacija Transparency International. Prema zadnjim podacima koje je prikupila ova organizacija, Hrvatska je po razini raširenosti korupcije zauzela četvrto mjesto. Unutar Europske unije gori rezultat od Hrvatske zabilježile su sljedeće države: Rumunjska (61. mjesto), Mađarska (64. mjesto), Grčka (67. mjesto) i Bugarska (77. mjesto). U istom istraživanju Rusija je zauzela 138. mjesto, što je čini jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta.

Web stranici think-tanka International Leaders Summit, koji je proširio dezinformaciju da je Hrvatska korumpiranija čak i od Rusije, u trenutku pisanja ovog teksta nije bilo moguće pristupiti. Uspjeli smo ih zato pronaći na Facebooku, te utvrditi kako iza ovog think-tanka stoje supružnici Nataša Srdoč i Joel Anand Samy. Isti bračni par osnovao je i think-tank Adriatic Institute for Public Policy, srodan utjecajnoj američkoj konzervativnoj organizaciji Heritage Foundation. Think-tank International Leaders Summit već godinama organizira javne događaje u Izraelu, o čemu je izvještavao The Jerusalem Post.

Joela Ananda Samyja kontaktirali smo putem Facebooka, te tražili pojašnjenje tvrdnji iznesenih u objavi na Mediumu. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.