Razotkriveno

Iskrivljavanjem činjenica o polarnim medvjedima pokušava se umanjiti ozbiljnost klimatske krize

Stock

“Znanstvenica koja je raskrinkala mit o izumiranju polarnih medvjeda ostala bez posla”, naslov je teksta objavljenog na portalu Liberal.hr (arhiviranog ovdje). Citirana tvrdnja većim je dijelom netočna, što se posebno odnosi na dio o “raskrinkavanju mita o izumiranju polarnih medvjeda”.

Znanstvenica o kojoj piše Liberal.hr zove se Susan Crockford (Wikipedia). U pitanju je zoologinja koja je od 2004. do 2019. bila pridružena profesorica (eng. adjunct professor) na odjelu za antropologiju kanadskog Sveučilišta Victoria. Sveučilište Victoria ovoga ljeta odlučilo je da joj neće produljiti status pridružene profesorice, koji se obnavlja svake tri godine.

To, međutim, ne znači da je ostala bez posla, jer Crockford na Sveučilištu Victoria nije ni bila zaposlena. To je sasvim jasno već iz njenog bloga “Polar Bear Science”, na kojem je Crockford objavila da je ostala bez statusa pridružene profesorice.

“Pridružena profesura je neplaćena pozicija s vrlo malo odgovornosti koja zauzvrat omogućuje učenjacima da operiraju kao kvalificirani članovi akademske zajednice, npr. javljajući se na natječaje za financiranje istraživačkog rada. Međutim, pridruženi profesor nema nikakva prava. Status pridruženog profesora mora biti obnovljen otprilike svake tri godine, o čemu diskrecijski odlučuje svaki pojedini odjel”, piše Crockford.

Ne provodi istraživanja, ali na blogu širi neznanstvene tvrdnje

No, znatno je problematičniji dio u kojem se tvrdi da je Crockford “raskrinkala mit o izumiranju polarnih medvjeda”. Zadnjih godina Crockford je postala popularna među poricateljima klimatskih promjena zahvaljujući tvrdnjama koje iznosi na svom blogu o polarnim medvjedima. Crockford, naime, smatra da se smanjenje populacije polarnih medvjeda za 67%, projicirano za 2050. godinu, već trebalo dogoditi. Crockford tvrdi da se polarni led otapa brže nego što je bilo projicirano, pa se shodno tome trebala povećati i brzina smanjenja populacije polarnih medvjeda.

Prema podacima neprofitne organizacije World Wildlife Fund (WWF), ukupna populacija polarnih medvjeda trenutno se kreće između 22 i 31 tisuće jedinki. U nekim arktičkim područjima populacija polarnih medvjeda je stabilna, negdje je u padu, a u dva područja je u porastu.

Skupina od 14 uglednih znanstvenika još je u studenom 2017. godine, u članku objavljenom u časopisu BioScience, raskrinkala tvrdnje koje Crockford iznosi na svom blogu kao netočne.

“Otprilike 80% blogova koje pišu poricatelji klimatskih promjena referira se na jedan određeni poricateljski blog, ‘Polar Bear Science’ autorice Susan Crockford, kao primarni izvor diskusije i debate o statusu polarnih medvjeda. Značajno je da u trenutku pisanja ovog članka Crockford nije provela niti jedno originalno istraživanje, niti je objavila ijedan recenzirani članak o učincima morskog leda na populacijsku dinamiku polarnih medvjeda”, navodi se u članku “Internet Blogs, Polar Bears, and Climate-Change Denial by Proxy”, o čijim su nalazima izvijestili relevantni svjetski mediji poput The Guardiana i The New York Timesa.

“Primarni pristup Crockfordičinog i drugih poricateljskih blogova je uokvirivanje neizvjesnosti fokusiranjem na sadašnjost i propitivanjem točnosti budućih predviđanja – implicirajući da brzi gubitak arktičkog leda zabilježen u zadnjih 40 godina izazvan antropogenim globalnim zagrijavanjem ne može poslužiti kao vodič za buduće uvjete. To je u suprotnosti sa znanstvenim konsenzusom da će polarni medvjedi u konačnici nestati ako arktički led nastavi nesmanjeno opadati (Amstrup i sur. 2010). Unatoč otprilike linearnom odnosu između opaženog pada razine morskog leda i globalne prosječne temperature (Amstrup i sur. 2010), biološki su odgovori često nelinearni. Kao i u ostalim ekosustavima, kada se prijeđu kritični pragovi u raspoloživosti staništa, događaju se prekretnice, a vrste ovisne o tom staništu odjednom doživljavaju nagao pad (Dai i sur. 2012). Štoviše, gubitak staništa nije uvijek odmah praćen padom obilja vrsta koje ovise o tom staništu. Umjesto toga, fenomen ‘duga izumiranja’ može stvoriti vremenske razmake između dva procesa (Kuussaari i sur. 2009). Crockfordičin i drugi blogovi poricatelja antropogenog globalnog zagrijavanja ignoriraju ove važne aspekte, ključne za naše razumijevanje budućih izgleda za vrste u staništima koja se smanjuju, što uključuje i polarne medvjede”, navodi se u istom članku.

Znanstvenici tvrde da Crockford ne zna o čemu govori

Članak u časopisu BioScience, kojim su ispravljene netočne tvrdnje Susan Crockford, nije bio dovoljan da zaustavi širenje dezinformacija o ugroženosti populacije polarnih medvjeda (pa posredno i o urgentnosti klimatske krize). Crockford je nastavila ustrajno širiti svoje netočne tvrdnje, zbog čega ju je u ožujku 2018. fact-checkirao i Climate Feedback, portal specijaliziran za provjeru činjenične točnosti javno izrečenih tvrdnji o klimatskim promjenama. Climate Feedback je dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact-Checking Network – IFCN), kojoj pripada i Faktograf.hr.

Climate Feedback je neprofitna organizacija, za koju pišu isključivo znanstvenici koji su kroz akademski rad stekli doktorate, te koji objavljuju znanstvene članke u recenziranim časopisima. Tvrdnje Susan Crockford su za Climate Feedback analizirali profesor na Sveučilištu Alberta Andrew Derocher, postdoktorski stipendist na Sveučilištu Windsor Cody Dey i glavni znanstvenik neprofitne organizacije Polar Bears International, te pridruženi profesor Sveučilišta u Wyomingu Steven Amstrup. Svi troje se slažu da su tvrdnje Susan Crockford potpuno neutemeljene u znanstvenim činjenicama.

Ocjenjujući tekst koji je Crockford objavila u kanadskom Financial Postu, Derocher je njezine tvrdnje nazvao “glupostima koje reflektiraju dubinski nedostatak shvaćanja ekologije polarnih medvjeda”. Dey je istaknuo da Crockford “probire samo one rezultate znanstvenih istraživanja koji joj odgovaraju i ne uzima u obzir težinu ukupnih znanstvenih dokaza”. Amstrup tvrdi da je njen tekst “sastavljen od neistina” koje su “ili bazirane na autoričinom nedostatku shvaćanja ekološke i geofizičke situacije, ili služe da zavaraju čitatelje”.

Informacija iz izvora koji širi teoriju zavjere o klimatskoj krizi

Informacije koje je objavio o Susan Crockford je portal Liberal.hr preuzeo od američkog Washington Timesa, medija koji je i ranije širio dezinformacije o klimatskim promjenama. Konkretno, promovirali su teoriju zavjere da su “narativ globalnog zagrijavanja, a zatim i klimatskih promjena zakuhali protivnici Amerike kako bi omogućili našim neprijateljima da eventualno dominiraju nad nama” (Media Bias/Fact Check).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.