Raskrinkani video o izbjeglicama star godinu dana ponovo se dijeli na društvenim mrežama

A.B.

Facebookom se ponovo širi video uradak nastao nakon probijanja policijskog kordona kod Bihaća u listopadu 2018. godine, koji izbjeglice prikazuje kao teroriste. Snimku je još u srpnju na svojim Facebook stranicama podijelio Dalicom, a ovih je dana ponovo privukla pažnju korisnika ove društvene mreže. Pojedini korisnici su se u komentarima pobunili zbog toga što se evidentno radi o arhivskoj snimci, za koju se nastoji stvoriti dojam da je svježa.

Izvori snimki nisu navedeni, a montirana je vrlo manipulativno. Video je začinjen sugestivnom glazbom te su u zvučnoj podlozi dodani čak i pucnjevi, što je još lani utvrdila novinarka Danka Derifaj u RTL-ovoj emisiji Potraga, koristeći upravo ovaj uradak za ilustraciju poplave lažnih vijesti o izbjeglicama.

Primjerice, u videu se tvrdi da na granicama Hrvatske vreba 10 tisuća vojno sposobnih muškaraca, iako se na odori policajca koji ih usmjerava može lako uočiti da se radi o slovenskoj granici. Izbjeglice sa snimke, dakle, idu u smjeru zapadne Europe, a ne prema Hrvatskoj, iz čega proizlazi da je tvrdnja da ovi ljudi idu k nama neistinita.

Nadalje, snimka bihaćke gorske službe spašavanja, kojom su htjeli ukazati da nemaju kapaciteta za pomoć ljudima kad krene zima, i mnogi bi na svom putu mogli nastradati u planinama zbog hladnoće i snijega, u videu je zloupotrijebljena za huškanje na izbjeglice. 

Ponavlja se tvrdnja da među izbjeglicama koje dolaze nema žena i djece, o čemu je Faktograf već pisao [1, 2, 3]. Europa, naime, prema više različitih izvora prima natprosječan broj žena u izbjegličkoj populaciji. Priča o muškim izbjeglicama u najboljim godinama za ratovanje vjerojatno je najponavljanija antiimigrantska priča u optjecaju, stoga ne čudi da se udjelom muškaraca u izbjegličkom valu bavio i Snopes.

Potraga je tvrdnju da će u Hrvatskoj ostati stotine tisuća migranata nazvala smiješnom, jer je u trenutku objave videa, prema podacima MUP-a, u posljednjih 10 godina jedva 750 osoba dobilo međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"