Razotkriveno

Požari u Australiji nemaju nikakve veze sa zakonom o pobačaju

EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Facebook stranica “Betlehem – Život biraj” požare koji haraju Australijom dovela je u vezu sa zakonskim okvirom koji u toj državi regulira pobačaj.

“Plaća li Australija cijenu jednog od najliberalnijih Zakona o pobačaju koji je izglasan u rujnu prošle godine? Zakonom se pobačaj može izvršiti do 22. tjedna trudnoće ili kasnije ako se s time slože dva liječnika, praktički do rođenja. Molimo Gospodina da ugasi vatrenu stihiju i da svijetu otvori oči i smekša kamena i hladna srca. Zli ljudski zakoni mogu se izglasati i provoditi, ali njihove posljedice se ne mogu promijeniti ni spriječiti”, napisali su na svom Facebooku, uz prateće fotografije australskih požara.

Intenzivnost ovogodišnje požarne sezone u Australiji nije, naravno, nikakav oblik božje kazne zbog legalnog pobačaja, već posljedica klimatskih promjena. Takav je barem stav Australskog meteorološkog biroa, koji je utvrdio da klimatske promjene povećavaju rizik od požara, produljuju požarnu sezonu, smanjuju količinu padavina i povećavaju temperaturu. Do zaključka da klimatske promjene pojačavaju intenzitet požara u Australiji došla je i znanstvena studija Američkog meteorološkog društva iz 2018. godine.

Vjerski vođe i ranije su posezali za tvrdnjama da su prirodne pojave božja kazna zbog ponašanja kakvo oni osobno smatraju neprihvatljivim. Najpoznatiju tvrdnju tog tipa plasirao je američki evangelist Pat Robertson, koji je u više navrata tvrdio da kršćanski bog šalje uragane na SAD zbog povećanje razine prava LGBT zajednice (Psychology Today).

Netočna je pritom i tvrdnja “Betlehem – Život biraj” da je u Australiji na snazi zakon o pobačaju koji dopušta pobačaj do 22. tjedna trudnoće. Australija nema jedinstveni nacionalni zakon o pobačaju, već svaka od australskih regija ima ovlasti da sama uredi pitanje dostupnosti pobačaja. Pa je tako npr. u Sjevernom teritoriju pobačaj na zahtjev dostupan do 14. tjedna trudnoće, a u Victoriji do 24. tjedna trudnoće. U svim ostalim australskim regijama dostupnost pobačaja na zahtjev kreće se unutar navedenog raspona (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.