Razotkriveno

Usporavanje Zemljine rotacije nije uzrok klimatskih promjena

Pixabay (stock)

Na društvenim mrežama zadnjih je dana ponovo u opticaju stari tekst s hrvatske inačice portala Sott (Sign of the Times). “Ruski znanstvenik: Usporavanje Zemljine rotacije znači da se nalazimo na rubu velike klimatske promjene”, naslov je teksta (arhiviranog ovdje) kojim se netočno sugerira da klimatska kriza nije uzrokovana ljudskim djelovanjem, već promjenama u Zemljinoj rotaciji.

Međunarodni je portal Sott, koji objavljuje sadržaj na raznim jezicima, u bazi podataka portala Media Bias/Fact Check zaveden kao medij koji promovira teorije zavjere i pseudoznanost.

Predmetni tekst s portala Sott zapravo je prijevod članka koji je 2008. izvorno objavila ruska državna novinska agencija Sputnik. Na portalu Sott stoji da je i njihov tekst objavljen 2008. godine, ali to ne može biti točno: ispod naslovne fotografije spominju tsunami koji je 2011. pogodio Japan.

U tekstu se sugerira kako je usporavanje Zemljine rotacije oko svoje osi među uzrocima klimatskih promjena. Pozivaju se pritom na autoritet Igora Kopylova, bivšeg profesora na Energetskom institutu u Moskvi, koji je preminuo 2014. godine. Nismo, međutim, uspjeli pronaći znanstveni rad u kojem Kopylov povlači uzročno-posljedičnu vezu između Zemljine rotacije i klimatskih promjena.

Naknadna su istraživanja, međutim, pokazala vezu između klimatske krize i usporavanja Zemljine rotacije. Ta je veza, kako se pokazalo, upravo suprotna navodima iz Sputnikovog članka. Geofizičar sa Sveučilišta Harvard Jerry Mitrovica svojim je istraživanjem pokazao da je glavni uzrok usporavanja Zemljine rotacije otapanje ledenjaka uzrokovano globalnim zagrijavanjem. O nalazima Mitrovice i njegovog tima su 2015. izvještavali brojni relevantni mediji (Reuters, The Guardian).

Špekulira se da bi usporavanje Zemljine rotacije moglo imati i druge štetne posljedice, poput učestalijih potresa. Međutim, to je još uvijek samo hipoteza koja zahtijeva dodatnu provjeru (Forbes).

Teorije zavjere koje sugeriraju da povećanje globalne temperature nije uzrokovano ljudskim djelovanjem, već promjenama u Zemljinoj rotaciji relativno učestalo kruže internetskim zajednicama. Portal Snopes nedavno se tako bavio raskrinkavanjem netočne tvrdnje da je NASA priznala kako klimatske promjene zapravo uzrokuju tzv. Milankovićevi ciklusi, kojima se opisuju varijacije u rotaciji Zemlje oko Sunca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.