Razotkriveno

Ne postoje nikakvi dokazi da Zoran Milanović konzumira kokain

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Našmrkani predstavlja Hrvate, NARKOMAN!!!”, napisali su administratori Facebook stranice “Narodni referendum” uz fotografiju Zorana Milanovića na koju su montirane crte bijelog praha. Njihova objava arhivirana je ovdje.

Ne postoje nikakvi činjenični dokazi temeljem kojih bi se moglo tvrditi da netom inaugurirani predsjednik Republike Hrvatske konzumira kokain, a kamoli da je narkoman.

Poznato je tek da je Milanović probao marihuanu, ali tvrdi da mu se nije svidjela. “Davno, 1985., na maturalnoj večeri. Grbavo iskustvo. Ne preporučam. Ako već trebate opijate, popijte čašu vina”, priznao je Milanović 2007. godine tijekom online chata s čitateljima Indexa.

Optužbe da Milanović konzumira kokain ranije iznosio tjednik 7Dnevno. Međutim, nikad za takve tvrdnje nisu iznijeli dokaze, već su zaključak da Milanović koristi kokain navodno izvukli analizirajući njegove geste i izjave tijekom javnih nastupa.

Tvrdnje tjednika 7Dnevno se, međutim, ne mogu uzimati ozbiljno. Radi se o izrazito nepouzdanom izvoru koji, zajedno s pripadajućim portalom Dnevno.hr, učestalo plasira dezinformacije u javni prostor.

Vlasnica tjednika 7Dnevno i portala Dnevno.hr Marija Dekanić nedavno je privedena zajedno s Markom Cigojem i Vukom Radićem, urednicima u njenim medijima. Optuženi su da su iznuđivali oftalmologa Nikicu Gabrića, kojem su nudili da će zataškati informacije o njegovom članstvu u masonima ako im zauzvrat plati 200.000 kuna za oglašavanje (Jutarnji list).

NADOPUNA: Nakon objave ovog tekta smo s e-mail adrese [email protected] primili nepotpisani e-mail, u kojem iz redakcije portala Dnevno.hr tvrde kako su naše tvrdnje da je tjednik 7Dnevno iznosio optužbe da predsjednik Milanović konzumira kokain “neistinite i neutemeljene”. Tekstovi s portala Dnevno i tjednika 7Dnevno u kojem se predsjednika Milanovića proglašava narkomanom arhivirani su ovdje i ovdje (oba su teksta u međuvremenu uklonjena s internetskih stranica portala Dnevno i tjednika 7Dnevno, iako im se 19. veljače 2020. godine još moglo slobodno pristupiti). Jedan tekst objavljen je 2016. godine, a drugi 2017. godine. U redakciji portala Dnevno i tjednika 7Dnevno, međutim, smatraju kako nisu odgovorni za objavu predmetnih informacija, što objašnjavaju na sljedeći način:

“Budući da je tjednik od 01. svibnja 2019. godine u sastavu nakladnika Singar d.o.o. izjavljujemo kako su vaše optužbe neistinite i neutemeljene. Ukoliko posjedujete dokaze da je tjednik 7Dnevno pisao o Milanoviću kako konzumira kokain u navedenom periodu molimo da ih objavite. Napominjemo kako nismo odgovorni za pisanje tjednika 7Dnevno prije navedenog datuma. Ujedno tražimo brisanje navedene tvrdnje iz vašeg teksta”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.